Nu sitter Jimmie med vid bordet

Almedalen: Busch Thor uppfyller drömmarna

Vilket år han har haft, Jimmie Åkesson, sedan senaste Almedalsveckan.
Dock inte helt utan motgångar. Januariavtalet gjorde att Sverigedemokraterna hamnade i bakvattnet. Ebba Busch Thor seglade upp i opinionsmätningarna, och Kristdemokraterna snodde under en period åt sig en betydande del av väljarna.

Det talades även om ett massivt genomslag i EU-valet för SD. Sanningen blev 15,3 procent. Ändå fantastiska siffror, för ett parti sprunget ur vit makt-rörelsen. Men inte succén Jimmie Åkesson drömt om, ända sen han klädde sitt parti i finkostym och började slipa av ojämnheterna. Händerna som pekade mot skyn.

Inte heller Busch Thors framgångar i EU-valet blev så stora som förväntat. Nu letar hon nya vägar till makten.

”Efter regn kommer solsken”, säger Jimmie Åkesson när han äntrar scenen i Visby.

”Säkra SD:s stöd”

Det hittills viktigaste klivet in i värmen för Sverigedemokraterna togs bara häromdagen. Scenen såg på ytan oansenlig ut. Ett fikabord där lunchen just dukats bort, avspända miner runt bordet. Men aldrig har normaliseringen av SD gått så fort som när KD:s partiledare Ebba Busch Thor tog plats vid mötet med Jimmie Åkesson. De avhandlade sjukvårds- och energipolitik, till och med migration.
”I flera frågor finns goda förutsättningar för gemensamt agerande”, skrev Ebba Busch Thor efteråt på Facebook. I sitt budskap till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är hon tydlig: ”Säkra SD:s stöd.”

Utropade Åkesson ”Äntligen!” när han hörde KD:s partiledare tala om ”Mångkulturalism som politiskt projekt”? Ett annat sätt att beskriva de nyanländas ankomst är att Sverige tagit stort ansvar för att bistå flyende från bomber, tortyr och kemiska vapen i bland annat Syrien.

Kallar mötet ”historiskt”

Jimmie Åkesson har i sin tur aldrig varit det minsta otydlig om att han kräver stora motprestationer för att stödja andra partiers politik. Allra helst vill han se underlaget till en ny regering. SD-toppen Mattias Karlsson kallar mötet med KD ”historiskt”. ”Ett stort steg närmare ett konservativt block”, säger han till Di.se.
Svängningen i KD-beskeden om SD kräver en minst sagt rörlig ryggrad. De är som natt och dag.
”KD:s kärnväljare har anledning att känna besvikelse och sorg”, skriver Elisabeth Sandlund på kristna Dagens ledarsida.
När Sverigedemokraternas partiledare talar i Almedalen, så gör han det med självförtroende.

Partiet han leder har i grunden inte ändrats. Men det har blivit betydligt mer bekvämt att vara främlingsfientlig.