Johan Pehrson hinner inte baka flera pizzor

Arbetslösheten blir regeringens nästa huvudvärk

Johan Pehrson bakar pizza i Västerås.

Verkligheten har varit brutal mot Ulf Kristerssons regering det första året. Våldet i samhället är värre än någonsin. Matpriserna fortsätter att stiga. Kronan slår bottenrekord och räntorna förstör vanliga familjers ekonomi.

Alla svenskar känner igen listan. Vi skulle kunna fylla på den med köerna utanför välgörenhetsorganisationer, att fler barnfamiljer vräks eller paniken i landets kommuner.

Det mesta har helt enkelt gått emot Tidöpartierna. Men en sak har faktiskt inte sviktat, arbetsmarknaden.

Folk går till jobbet

Trots lågkonjunktur och dyrtider har arbetslösheten inte ökat. Inte ännu. Men nyligen kom oroande siffror från Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa stiger, precis som antalet varsel. Samtidigt kommer färre lediga platser in till förmedlingen.

Förändringarna är inte dramatiska. Det handlar inte om något ras, men det är ett trendbrott. Dessutom finns det experter som varnar för en snöbollseffekt. Många arbetsgivare har dragit sig för att säga upp personal. Tidigare har det ju varit så svårt att hitta rätt människor att anställa.

Börjar utvecklingen gå utför skulle det kunna bli en lavin, varnar till exempel Svenskt Näringsliv.

Kan få all uppmärksamhet

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson som ju brottats med att få utrymme i nyhetsrapporteringen kan snart få all uppmärksamhet han önskar sig. Studiebesök på pizzerior lär dock inte räcka som svar när allt fler förlorar jobbet.

En ökad arbetslöshet kommer att kräva riktiga arbetsmarknadspolitiska insatser.

Det finns dock siffror Pehrson måste fundera på. Den svenska arbetslöshetens geografi ser inte riktigt ut som vi har vant oss vid.

Den största andelen arbetslösa finns idag i Skåne och Södermanland. Lägst är arbetslösheten i norra Norrland. Allra lägst är den i Västerbotten.

Norrland drar Sverige framåt

Nyindustrialiseringen av Sverige fortsätter. Och även om tyngdpunkten finns i norr är exemplen på industrier som växer i spåren av en grön omställning spridda över landet.

Det ställer krav på arbetskraft, omställning och kompetens. Det förutsätter en politik, inte bara käcka uppmaningar att flytta norrut som både dagens regering och dess företrädare ägnat sig åt.

En aktiv arbetsmarknadspolitik är en byggsten. En fungerande närings- och energipolitik en annan. Men siffrorna från Arbetsförmedlingen påminner också om något annat.

Sverige behöver en ny regionalpolitik. En politik som inte bara handlar om att göra det möjligt att bo i hela landet, utan också om att ge växande kommuner i det producerande Sverige möjlighet att fortsätta att dra landet framåt.


Arbetsförmedlingens siffror visar att arbetslösheten ökar, och många experter varnar för att det kommer att fortsätta. Samtidigt finns det regioner, speciellt i norr, där behovet av personal är stort.

Borde regeringen satsa mer på arbetsmarknadsutbildning och stöd för att människor ska kunna flytta? Och vad kan staten göra för att underlätta för de kommuner där nya industrier nu växer fram?
I chatten diskuterar Ingvar Persson arbetsmarknads- och regionalpolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    24 okt 2023

    Klockan närmar sig halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.

  • 24 okt 2023

    När hade Sverige senast en regionalpolitik vars innehåll gav incitament och förutsättningar för arbetskraft att flytta till jobben och vad är det Norge gör som Sverige kan lära sig av med tanke på att i Norge så har minsta lilla by den samhällsservicen vi tar för givet i större svenska städer. Vad hindrar Sverige att för en sådan progressiv regionalpolitik?

    thomas_hedlundleijon

    Hej Thomas.

    Det är säkert så att vi har en del att lära av Norge.

    Ingvar Persson
  • 24 okt 2023

    Ingen i denna uppsättning av regeringen har gjort ett bra jobb,finns inget förtroende för dom,dom har väl aldrig haft ett riktigt arbete. Ingen erfarenhet alls.

    Torsten

    Hej Torsten.

    Jag vet inte om det är erfarenheten som saknas, eller om det bara är de politiska idéerna som är fel.

    Ingvar Persson
  • 24 okt 2023

    God morgon Ingvar! Det finns åtskilligt som borde göras, men det är högst tveksamt om Johan Pehrson är rätt person att göra det. För att köpkraften ska öka och hjulen börja snurra behövs en aktiv fördelningspolitik enligt principen skatt efter bärkraft (jag tror redan Otto von Bismarck var inne på detta). Det behövs offentliga investeringar inom infrastruktur, vård, skola och omsorg. Och varför inte återinföra en kommunal fastighetsskatt, med undantag för den fastighet där man är skriven? Här i Dalarna finns många hus som är obebodda större delen av året.

    gustaf

    Hej Gustaf.

    Jag ser många poänger i det program du skissar. Men jag håller med om att Johan Pehrson nog inte är mannen att genomföra det.

    Ingvar Persson
  • 24 okt 2023

    Som alltid får borgarna städa upp efter sossarna i oroliga tider. Förhoppningsvis så får vi 8 år av högerstyre så att de hinner göra positiva förändringar och inte bara släcka bränder anlagda av sosseriet.

    Robin

    Hej Robin.

    Ditt förtroende för regeringen är nästan lite rörande.

    Ingvar Persson