Brommas gräddhylla har inget att klaga på

Klyftan mellan fattig och rik växer

Vänsterpartiets tåg i Malmö den 1:a maj förra året.

Skillnaden mellan rika och fattiga växer. Samhällsutvecklingen är som Peps Perssons gamla låt ”Falsk matematik”.

”Var du än släpper slantarna så rullar dom åt samma håll.”

Tidningen Arbetet har gått igenom hur hushållens inkomster har utvecklats under de senaste årens kris. Svaret är att det till stor del beror på var du bor. Och var du bor beror i sin tur på vad du tjänade från början.

Av de tio områden i Sverige där hushållen har högst inkomst ligger nio i Stockholmsområdet. Sex finns i samma lilla del av Stockholm, nämligen Bromma.

Mer pengar över

Här har den disponibla inkomsten, alltså vad som finns kvar när skatten är betald, stigit ordentligt. En person Brommastadsdelen Höglandet hade nästan 50 000 mer att leva på 2022 jämfört med 2019.

Den genomsnittliga disponibla inkomsten i Höglandet var 2022 nästan 683 000 kronor om året.

Samtidigt har den som bor i Gamlegården i Kristianstad fått 100 kronor mindre i disponibel inkomst.

I genomsnitt hade en person i Gammelgården knappt 150 000 kronor att leva på.

Påverkar livet

Statistik är en sak, men siffrorna påverkar livet.

En rapport som LO nyligen presenterade visar att de ekonomiska marginalerna för svenska arbetarfamiljer i stort sett försvunnit under de senaste åren. Vanliga familjer med vanliga jobb får helt enkelt inte pengarna att räcka.

Sparande eller att unna sig något extra är helt uteslutet. Och arbetslöshet eller sjukdom kan få stora konsekvenser.

Just nu växer arbetslösheten.

Siffror från SCB visar att andelen svenska arbetare som inte har råd att värma upp sin bostad har fyrdubblats de senaste åren. Och allt färre har någon kontantmarginal kvar.

Det har gått mer än 130 år sedan den första maj proklamerades som arbetarnas högtidsdag. Parollerna i demonstrationstågen har skiftat, men de har alltid handlat om jämlikhet. Om ”rättvisa, frihet och bröd” som det heter i sången ”Arbetets söner”.

Ett annat Sverige

Dagens Sverige är väldigt annorlunda det Sverige som såg de första demonstrationerna. Till stor del beror det just på att människor krävt sin rätt. Men det är också alldeles för mycket som är sig likt. Och sedan ganska många år växer alltså klyftorna.

Det går att vända den utvecklingen. Det går att höja lönerna, även om det skulle tulla en smula på aktieägarnas vinster. Det går att höja barnbidrag och att ge sjuka och arbetslösa en anständig ersättning. Det går att föra en politik mot arbetslöshet, och att beskatta de högsta inkomsterna hårdare.

Det går att ställa krav på jämlikhet. I själva verket är det precis vad Sverige behöver.

Följ ämnen i artikeln