Läkare tror fortfarande på slavägarnas lögner

Nej, svart hud är inte tjockare än vit

Att mörk hud skulle vara tjockare än ljus är en utbredd rasistisk myt.

John Brown kom till Storbritannien med ärr över hela kroppen. Han hade lyckats fly slaveriet i USA:s sydstater och anlände till London 1850. Fem år senare gav han ut en bok om sitt liv och de sadistiska övergrepp han utsatts för.

En vit doktor vid namn Thomas Hamilton höll Brown fången under flera år. Doktorn ville bevisa en teori, som var vitt utbredd på den tiden: att svarta personer inte kände smärta på samma sätt som vita. Detta försökte han göra genom att tortera John Brown, bränna honom och skära i hans hud för att se hur tjock den var.

Över 170 år senare är den rasistiska myten fortfarande inte död.

Olika riktlinjer

Förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att regionerna Västra Götaland, Västerbotten och Sörmland haft som riktlinje att barn med melaninrik hud – det vill säga mörkare hudfärg – ska ha på sig bedövningsplåster längre än de med ljus hud. Frågan uppmärksammades först av Zainab Jones och Läkare mot rasism som tagit emot vittnesmål från sina följare.

Det skadar förstås ingen att ha på sig ett plåster lite längre än nödvändigt. Problemet är att rekommendationen grundar sig i myten om att svarta personer har tjockare hud och därmed inte heller känner smärta på samma sätt som vita.

Myten är utbredd och orsakar stor skada.

Förvägras smärtstillande

Forskning visar att mörkhyade patienter ofta förvägras tillräckligt med smärtstillande medicin. En amerikansk studie från 2016 visade att en tredjedel av alla läkarstudenter felaktigt trodde att mörk hud är tjockare än ljus. Studenterna underskattade också mörkhyade personers smärta och många av dem trodde att deras nervändar var mindre känsliga än vitas.

Det var inte länge sedan en mörkhyad man i Sverige dog av en stroke, efter att sjuksköterskan som fick larmet avfärdat det som en ”kulturell svimning”.

Det blir inte bättre av att opinionsbildare som Hanne Kjöller – även sjuksköterska – skriver på twitter att hon genom erfarenhet av att ”sticka personer av alla hudfärger” vet att det definitivt är skillnad. ”Svart hud är svårare att komma igenom”.

Läkarna hyllas

Det finns oändligt med berättelser om vita läkare som torterat sina svarta patienter genom historien. Många av dem hyllas i dag. James Marion Sims, som anses vara upphovsmannen till den moderna gynekologin, brukade till exempel utföra experimentella operationer på afroamerikanska kvinnors underliv utan någon som helst bedövning.

De utsattas historier glöms bort och myterna lever vidare – även i Sverige.

Följ ämnen i artikeln