Det är inte synd om Ann-Marie Begler

Det lär ha varit starka känslor på Försäkringskassans huvudkontor när chefen, Ann-Marie Begler, fick sparken precis före valborgsmässohelgen. I fredags skrev sju personer ur myndighetens ledningsgrupp ett protestbrev och i går kunde tidningen Expressen berätta hur Beglers medarbetare grät öppet när beskedet kom.

I sval svensk statsförvaltning tillhör sådant verkligen inte vardagen.
Så, plötsligt pockar ett antal frågor kring Försäkringskassan, regeringen, Ann-Marie Begler och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på svar.

Den första är förstås, är det synd om den tidigare generaldirektören för Försäkringskassan?

Att vara chef är ett ansvar

Nej, det är det inte. Att vara högsta chef för en av landets största och viktigaste myndigheter innebär ett ansvar för att få verksamheten att fungera. För det ansvaret har Begler haft bra betalt, men ska sanningen fram är det svårt att säga att Försäkringskassan fungerat särskilt bra.

Det räcker egentligen med att påminna om haveriet kring assistansersättningen, debatten om sjuka som vägras ersättning med uppmaning att söka sig till icke existerande fantasijobb och reglerna kring sjuk- och aktivitetsersättningen som blivit så hårda att de faktiskt gör människor sjuka. Och då har vi ändå inte talat om skandalen med bonuslöner för handläggare som drar in ersättning.

Har inte fungerat

Begler är en erkänt skicklig statstjänsteman, men hennes senaste ansvarsområde har inte alls fungerat bra. Att det får konsekvenser är inte så konstigt.

Det leder oss till nästa fråga, är problemen först och främst Ann-Marie Beglers fel?

Nej, det är det nog inte. Ambitionen att minska kostnaderna för LLS har gått som en röd tråd genom regeringens politik, och det var först i förra veckan som besparingskraven lyftes bort från den utredning som arbetar med frågan.

Moderat idé

När det gäller sjuktalen har regeringen haft en uttalad ambition att få ner dem, till synes utan att lägga någon vikt vid om människor faktiskt blir friskare. Idén att pröva sjuka människor mot påhittade jobb må vara den moderata minister Cristina Husmark Pehrssons, men det är Annika Strandhäll som lyckads få myndigheten att tillämpa den.

Det finns kort sagt ingen anledning att beklaga Begler. Hon har haft ansvar för en verksamhet där människor drabbats betydligt hårdare än cheferna på Försäkringskassan. Men om Strandhäll och regeringen vill komma till rätta med de återkommande skandalerna kring socialförsäkringarna räcker det inte med att byta chef.

Då handlar det i stället om att förändra politiken. Ju fortare desto bättre.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.