Se upp, dina barn kan bli daglönare

Det kallas ”gig-ekonomi” och ska enligt diverse gurus betyda en ny arbetsmarknad präglad av effektivitet, frihet och flexibilitet. I praktiken innebär det att allt fler försörjer sig genom tillfälliga uppdrag fördelade via appar och genom frilansuppdrag.

Arbetsvillkoren är ofta omvittnat fasansfulla. Folk som duschar med mobilen inom räckhåll för att inte missa ett uppdrag, inte kan planera sin vardag, få ett hyreskontrakt eller våga bilda familj.

I veckan varnade pensionsbolaget Skandia för att den nya flexibilitetens apostlar även glömt att människor efter arbetslivet går i pension. En snickare kan enligt Skandia förlora upp till 460 000 kronor i utebliven tjänstepension, för en IT-konsult kan det handla om 1,8 miljoner.

Gig-ekonomin har varit i ropet ett flera år nu. Den tidigare Alliansregeringen gjorde vad den kunde för att göra F-skattsedlar och ”egenanställning” till något positivt, någonting hippt. Men vill man vara lite cynisk är ”gig-ekonomin” betydligt äldre än så. Fast det brukade kallas daglönare.

Makten skiftar till arbetsgivare

Enligt en undersökning av ManPowerGroup 2017 kan nio av tio svenskar tänka sig ”icke-traditionella anställningsformer” i framtiden. De vanligaste motiven är att ”tjäna extra pengar, testa olika jobb och roller samt att lära sig nya färdigheter” skriver företaget i sitt pressmeddelande.

En mer sanningsenlig beskrivning är kanske: ”för att jag inte har något annat val”?

Manpower talar självklart i egen sak. De hyr ut personal och vill gärna framställa just den arbetsmarknaden som populär. Men något håller utan tvekan på att förändras i vår relation till jobbet. Frihet och egen utveckling är utan tvekan viktigt.

Tyvärr, vilket alla som arbetat med frilansuppdrag kan vittna om, betyder den nya arbetsmarknaden även att makten skiftas till arbetsgivarnas fördel.

Modernt. Verkligen?

Det nya är de digitala plattformarna och mobilapparnas intåg. Uber-förare är inte anställda av Uber och om du söker hantverkstjänster via Taskrunner så utförs de av på pappret fria näringsidkare.

Men fritt är också otryggt och i takt med att gig-ekonomin tränger in i allt fler samhällsområden förs det förvånansvärt lite debatt om konsekvenserna. Vi är vana vid ett samhälle där alla klassresor går uppåt och där våra barn kommer att leva bättre liv än vi själva gjort. I gig-ekonomin kan de istället bli eviga daglönare, som forma tiders hamnsjåare. Och ärligt talat, hur modernt är det egentligen att sakna anställningstrygghet?

Varken politiker, fack eller arbetsgivare har riktigt hunnit med i svängarna, det visar om inte annat Skandias rapport. Gig-ekonomin behöver regleras betydligt bättre än idag.

Hur säker är du själv på lön och social status när IT-utvecklingen sopar bort hela sektorer av ekonomin eller globaliseringen flyttar tillverkning till Bangladesh? Kanske är att köra matbud för Uber Eats nästa anhalt?

Följ ämnen i artikeln