S valanalys måste utgå från rörelsen

Valet 2018: Välfärdsfrågorna räddade partiet

Lena Rådström Baastad på röstdagen med Stefan Löfven.

Inom kort ska Socialdemokraterna tillsätta en grupp för att analysera valresultatet. Enligt Ekots källor kommer den att ledas av Gabriel Wikström. Rapporten kommer förhoppningsvis bli intressant läsning förutsatt att den förre sjukvårdsministern talar med väljare och medlemmar både i partiet och i LO – och inte bara med politiska tjänstemän och den innersta kretsen runt Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad.
För lyssnar man på partitoppen var det egentligen inget fel på årets valrörelse. Tvärtom, man har varit väldigt tydlig med sina stora välfärdsförslag, säger Rådström Baastad, som annars varit påtagligt osynlig efter valet, till Ekot.

Liknöjd inställning

Att S gjorde sitt sämsta valresultat på över ett sekel och blev drygt tre procentenheter mindre än det modest uppsatta målet på 31 procent verkar inte vara någon katastrof. Till och med Margot Wallström har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att det är "orättvist" att jämföra partiets valresultat med siffrorna för flera decennier sedan.

Med den liknöjda inställningen är det svårt att rätta till fel och misstag.

Överlag har det varit svårt för S-väljare att få ihop partiets retorik med dess kärnvärden.

I de tidiga valanalyser som har gjorts pekar mycket på att Socialdemokraterna spurtade före valdagen. Fokuset på välfärdsfrågor – särskilt satsningen på en extra familjevecka och kovändningen om LSS – samt garantin för en regering utan stöd av Sverigedemokraterna är de faktorer som anses ha varit de enskilt viktigaste för att nästan var tredje röst i valet ändå lades på Socialdemokraterna.
Frågan är bara varför den prioriteringen dröjde så länge?

Svårt få ihop retorik med kärnvärden

Redan i januari när Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest med fokus på integration och lag och ordning beskrev Aftonbladets ledarsida manifestet som en "macho-produkt" och som att partiet hade förlorat sitt hjärta.
Överlag har det varit svårt för S-väljare att få ihop partiets retorik med dess kärnvärden. Man talar om restriktiv flyktingpolitik men inför gymnasielagen, man poängterar jämlikhet och sociala skyddsnät men gör det svårare för sjuka att få sjukpenning och personer med funktionsvariationer att få assistans.
Känslan är att Socialdemokraterna har varit vilsna under den gångna mandatperioden.
En valanalys kan inte ge svar på allt men förhoppningsvis stakar den ut vägar framåt.

Lyssna till rörelsen, sa en gång Tage Erlander till arvtagaren Olof Palme. Det rådet borde dagens S-ledning ta till sig, annars riskerar raset att fortsätta.