Polis är mer än kling och klang

För få vill bli poliser. Rekryteringsmyndigheten vill därför sänka kraven. Men enligt facket är problemet löner och statusen som gör att inte fler vill bli poliser.

Det är för få som vill bli poliser. I våras kunde polisutbildningen inte fylla alla platser. Samtidigt som det behöver anställas fler snutar runt om i landet.
Nu har Rekryteringsmyndigheten - som sköter gallringen bland sökande till polisutbildningen - kommit med en briljant idé: sänkta antagningskrav. Förr krävdes det att man prickar in en fyra på en niogradig skala i uttagningstestet för att betraktas som normalbegåvad. Nu har man sänkt kravet till tre.  Rekryteringsmyndigheten tror inte att skillnaden blir så stor jämfört med tidigare.

Ger polisen dåligt rykte

Kanske har Rekryteringsmyndigheten delvis rätt i sin analys. Den som söker till polisutbildningen testas på många områden, inte bara i teoretiska kunskaper. För att bli antagen måste man ha grundläggande behörighet, klara ett antal fysiska prover, uppfylla medicinska och psykologiska krav. Man får också genomgå en säkerhetsprövning.

Men bortsett från allt detta så missar myndigheten en väsentlig sak. Om polisyrket har haft dåligt rykte om sig lär den här nyheten inte bättra på den saken. Lägre krav sänder en signal till allmänheten att poliser inte behöver vara särskilt smarta. Och det är väldigt olyckligt. På sociala medier har det skojats friskt och förslaget har fört tankarna till poliserna "Kling och Klang" i Pippi Långstrump. Men polisyrket är inte som vilket annat yrke som helst, det är en myndighet som behöver så mycket förtroendekapital som möjligt. Vi medborgare ska kunna lita på att det är rätt personer på rätt plats som bär vapen och värnar lagen. 

Fler poliser slutar

Samtidigt som det är för få som examineras håller polisen på att läcka åt andra hållet. Antalet poliser som slutar har ökat de senaste åren. Speciellt bland de som är under 40 år. Facket har länge protesterat mot usla löner och dålig arbetsmiljö. Det säger sig självt, löser man inte den befintliga situationen för anställda poliser så spelar det ingen roll hur många fler samhället utbildar, om man inte på samma gång ser till att behålla de som finns.

Problemen inom poliskåren liknar de som lärarna länge har varit drabbade av. Även här har det varit för få som har velat söka sig till yrket på grund av arbetsmiljöskäl och låg status.

Lär av lärarna

Men den negativa utvecklingen håller på att brytas. Lärarutbildningar ser en ökad positiv trend där allt fler vill bli förskolelärare och lärare. Antagligen hänger det ihop med lönesatsningar som gjorts på yrkeskåren och på att politiker ändrat sättet att prata om lärare. Polis- och Rekryteringsmyndigheten borde lära något av den resan som lärarkåren har gjort. I stället för att i desperation sänka ambitionsnivån borde polisen satsa ordentligt på personalen. 

Följ ämnen i artikeln