De bränner upp din "återvunna" plast

Vi har blivit lurade, förnedrade och hånade

En kvinna lämnar plast i en återvinningscontainer.
Rätt in i brasan?

Det är kletigt, bökigt och ibland rent ut sagt äckligt. Man står med händerna nedstoppade i nån halvt intorkad burk crème fraiche och diskar ur fnaset. Man intalar sig att det är för en god sak, känner Gretas blick i nacken och gör som man blir tillsagd.

Bränner upp plasten

Så slår man intet ont anande på SVT:s Morgonstudion. I fredags bjöd de på en god nyhet – Vaxholm har slutat bränna upp plasten som invånarna lämnar in till återvinningen.

Ursäkta, hur sa?

SVT:s nyhetsuppläsare fortsätter med att upplysa tittarna om att antalet kommuner som faktiskt återvinner plasten de samlat in har ökat från 101 till 121 på ett år.

Det finns 290 kommuner i Sverige. Det är alltså 58 procent av dem som bränner upp plasten som intet ont anande medborgare släpat till återvinningen?

Stora utsläpp

Inte nog med att det är ett hån mot svenska folket, det är en katastrof för miljön och klimatet. SVT redovisar siffror från Naturvårdsverket som visar att hela sju procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från avfallsförbränning – framför allt plasten.

Enligt SVT kostar det ungefär hälften så mycket att bränna upp som att återvinna plasten. Så kanske det är, på kort sikt. Det är inte särskilt konstigt att de i kommunhusen fokuserar på den lokala ekonomin här och nu. De måste få ihop krympande budgetar med ökade behov. Det är kanske inte konstigt att plastskräpet halkar ner på prioriteringslistan.

Men på längre sikt är de där växthusgasutsläppen inte en särskilt god investering.

Borde förbjudas

Det är faktiskt ett under att det över huvud taget är lagligt att elda upp plast som hade kunnat återvinnas. Medborgarna spenderar tid i illaluktande källare åt att kasta halvkletiga förpackningar i rätt containrar. De kör till återvinningen på helgen. De får dåligt samvete när de kastar den tomma tandkrämstuben i hushållssoporna.

Men Vaxholms kommun, de får minsann ett eget inslag i Morgonstudion när de slutat elda upp skiten. Det är lite som att applådera åt att någon diskat sin tallrik i stället för att kasta ut den genom fönstret.

Nej, nu är det dags att ta av silkesvantarna. Ibland är förbud den enda lösningen.

Det är tillräckligt förnedrande att stå och jonglera klibbiga förpackningar över diskhon. Det sista som behövs är att någon dåre på kommunen tuttar eld på dem efteråt.


Förtydligande: ”förpackning” har strukits på en plats i texten.


Chatten är stängd, men läs den gärna i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    22 april09.31

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag, men kul att ämnet engagerar. Tack alla som har varit med, hann tyvärr bara svara på en bråkdel.

  • 22 april09.31

    Hej, verkligen superdåligt att plast bränns upp! Bra att ni lyfter det så det kanske blir ändring.

    Vill tillägga ännu ett miljöknep från Gotland: Att bara skrapa ur förpackningar (inte tvätta/skölja). På så sätt besparas dricksvatten som är en bristvara.

    My

    Smart!

    Susanna Kierkegaard
  • 22 april09.22

    Men har du inte inblandat ihop plastavfall som pulkor och annat joks med plastförpackningsåtervinning som sköts av FTI?

    De flesta kommuner luras inte vad det gäller plaståtervinning, i Norrtälje står klart och tydligt på ÅVC brännbart och inte plast.

    Wictor Elfving

    Ibland är det så att förpackningar återvinns, men prylar eldas upp. Men det är lite olika, förpackningar av svart plast går tex inte att återvinna alls.

    Susanna Kierkegaard
  • 22 april09.15

    Hej

    Jag har jobbat på sopförbränningsanläggning i många år. Jag vet att om andelen plast i förbränningen är för liten sjunker värmevärdet och förbränningen går i då inte alltid att hållas vid liv. Då brukar man stödelda med olja för att sätta fart på elden vilket blir helt kontraproduktivt både ekonomiskt och miljömässigt. När man sen även eldar upp farligt avfall i vätskeform krävs en hög temp i pannan som kan vara svår att uppnå om inte plast finns i avfallet.

    Problemet är betydligt mer komplext än de flesta tror .

    andebren

    Tack, intressant insikt!

    Susanna Kierkegaard
  • 22 april09.06

    Måste man diska ur alla tomma plastbägare innan återvinning?

    M.E

    Man måste inte göra det för återvinningens skull, men om man – som de flesta – förvarar återvinningen i en separat behållare och sen går iväg med den och slänger alla saker var för sig, så blir det ju rätt äckligt om man inte skulle göra det. Så i praktiken, ja.

    Susanna Kierkegaard
Följ ämnen