Farligt när vargfrågan görs till valpopulism

KD och M vill skjuta varannan varg

I dag finns det cirka 400 vargar i Sverige.

- Ser jag vargspår så berättar jag det aldrig för någon. Det lärde jag mig när jag var liten, säger en kvinna i min bokcirkel. Hon är uppvuxen norra Sverige i ett område med stark jaktkultur.

Vi läser boken Löpa varg av Kerstin Ekman. Vi våndas med den manliga huvudpersonen som vill skydda en varg från jaktlagets varghat och vi våndas med vargen. Det kan bara sluta på ett sätt.

Kvinnan i bokcirkeln sätter fingret på något som också boken fångar upp: ett litet spår från en stor tass kan snabbt sätta starka krafter i rörelse.

Det är inte verklighetsfrånvänt att tala om ett nedärvt varghat. Vargen har stått symbol för ondska och slughet under en stor del av den svenska historien.

Vargen väcker känslor

En mer realistisk politisk faktor är jägares, boskapsägare och renskötares oro. Ett vargrevir i närheten av djur och människor ställer till problem. Det behöver tas på allvar. Samtidigt behöver vi en livskraftig vargstam fri från inavel.

På detta bygger den svenska rovdjurspolitiken. Och den är allt annat än okomplicerad. Framförallt väcker den känslor.

Fyra månader innan valet seglar plötsligt vargfrågan upp på regeringens bord. Regeringen vill kraftigt minska vargstammen, meddelar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Idag finns runt 400 vargar i Sverige. Dessa ska ner till 170 vargar, enligt ett nyligen fattat riksdagsbeslut. Ett liknande beslut togs 2013 om att minska vargstammen till 170-270 vargar.

Då som nu var det en borgerlig majoritet bakom förslaget. Men inga större ansträngningar har gjorts för att göra verklighet av beslutet under det senaste decenniet.

Förrän nu.

Nu vill regeringen låta Naturvårdsverket utreda hur många vargar vi egentligen bör ha. Men budskapet är tydligt, vargstammen ska minskas.

Populistiska förslag

Det här är en obekväm fråga under ett valår. Samtidigt finns det väljare att hämta, särskilt på landsbygden. Just landsbygdsbor är en av de grupper som spås vara mest avgörande för valresultatet.

Det vet de borgerliga partierna och det vet den S-ledda regeringen.

Men problemet är att den bestämda siffran på 170 vargar, som riksdagen röstade fram, är tagen ur luften.

Sverige måste leva upp till EU:s art- och habitatdirektiv om att skydda hotade arter. Experter från Naturvårdsverket har tidigare utrett frågan. De landade i att den svenska vargstammen bör bestå av minst 300 individer.

I en debattartikel har Moderaterna och Kristdemokraterna basunerat ut att de halverar vargstammen om de vinner valet. De vill också kräva självbestämmande från EU inom rovdjurspolitiken.

Det är ett sätt att göra valpopulism av vargfrågan.

Det bör man akta sig noga för. Det är alldeles för starka känslor i omlopp när ett litet spår från en stor tass upptäcks i närheten av människor.

Följ ämnen i artikeln