Klart du ska få lämna din man under krisen

Vi är inte så feministiska som vi tror

Publicerad 2023-08-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En kvinna med två barn som vill lämna sin man har inte råd med en trerummare i någon av Sveriges 25 största kommuner, enligt siffror från SBAB.

Bråk om pengar, stress över höga räntor och oro inför framtiden är inget bra recept för att hålla ihop familjen. Trots det har färre svenska par valt att skilja sig de senaste åren. Ekonomer misstänker att det är av flera orsaker. Riskerna med en separation är större när ekonomin går sämre.

Det kan vara svårt att hitta eller ha råd med en ny, egen lägenhet till exempel.

– I osäkra lägen, alldeles oavsett konjunktur, så är det svårt att få ihop ekonomin efter en separation. Bostadspriserna är höga, trycket på hyresmarknaden stort och för många går kalkylen helt enkelt inte ihop, sa Claudia Wörmann som är boendeekonom på SBAB till Aftonbladet i början av året.

Kvinnor utsatta

Enligt statistik framtagen av SBAB är läget extra svårt för kvinnor. En kvinna med två barn som vill lämna sin man har inte råd med en trerummare i någon av Sveriges 25 största kommuner. Statistiken är baserad på att skilsmässan sker i åldern 40-44 och att paret har medianinkomster.

Mannen i samma scenario kan ha råd med en trea i sju av 25 kommuner. Bor du i Linköping, Gävle, Västerås, Växjö, Borås, Sundsvall eller Kristianstad är det bara att gratulera.

Detta gäller alltså för dem som har medianinkomster – situationen är ännu tuffare för alla med lägre lön.

Frihetsfråga

Ingen ska behöva stanna i ett förhållande bara för ekonomins skull. Det är en avgörande frihetsfråga. Historiskt sett har kvinnor varit beroende av män för att klara sig ekonomiskt. I rådande kris verkar problemet aktualiseras igen.

Problemet gäller inte bara i Sverige. En undersökning gjord i Storbritannien visade att en tredjedel av alla 600 tillfrågade skulle vilja separera, men att det inte går eftersom de inte har råd med ett eget boende. Över hälften av dem sade också att högre bolåneräntor har skapat problem i förhållandet.

Situationen på bostadsmarknaden får folk att vilja separera – men förhindrar dem från att göra det.

Brist på hyresrätter

En del av grundproblemet är bristen på hyresrätter som folk har råd att bo i. Anledningen till att SBAB i sin studie valde att fokusera på bostadsrätter i Sveriges 25 största kommuner var att det där är i stort sett omöjligt att få en hyreslägenhet vid separation.

I Sverige brukar vi se oss som världens mest jämställda land. Men det börjar bli med det som med vår tro på att tågen går i tid och att posten kommer fram.

Vi lever inte som vi lär.

Följ ämnen i artikeln