ÅSIKT

Klassen avgör när du ska dö

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Getty Images
Med Vårdval Stockholm införde Alliansen i Stockholms läns landsting ett system som gynnar rika människor. Fattiga har samtidigt fått det svårare att få den vård de behöver och hamnar allt oftare på akuten.
LEDARE

Äntligen tar regeringen strid med Stockholm. Det är dags att göra upp med arvet efter Filippa Reinfeldt och utmana Stockholms borgerliga sjukvårdspolitik. Folkhälsominister Gabriel Wikström vill få bort hälsoskillnaderna inom en generation och det kan betyda slutet för huvudstadens orättvisa vårdval. I Sverige ­måste alla ha samma rätt till ett långt och friskt liv.

Vårdvalet gynnar de rika

Stockholm är ett utmärkt exempel på sjukvård när den är som sämst. Lyxsjukhus, privata gräddfiler och ett system som gynnar rika människor som snubblat på tennisbanan. De som bara behöver ett snabbt läkarbesök för att komma upp på banan igen.

Fattiga stockholmare däremot, de är sjukare och hamnar oftare på akuten. När det borgerliga landstinget införde Vårdval Stockholm tog de helt enkelt bort det särskilda stödet till vård i utsatta områden. Rinkeby vårdcentral förlorade elva miljoner kronor på ett enda år, personalstyrkan nästan halverades och invånarna fick svårare att komma till doktorn.

Lågutbildade drabbas hårdast

Vårdcentraler i utsatta områden har dessutom patienter med större vård­behov. De är sjukare och mår allmänt sämre. Risken att insjukna i hjärtinfarkt är högre bland dem med kortare utbildning. För kvinnor som bara gått grundskolan har risken till och med ökat.

Kvinnor med kort utbildning löper dessutom större risk att insjukna och dö i cancer. De som har kort utbildning får ett kortare liv och deras barn löper större risk att bli skadade och hamna på sjukhus.

De som har tyngre jobb orkar inte ­heller jobba lika länge och blir därmed fattiga pensionärer. Allt hänger ihop, sämre ­social position ger sämre hälsa. Din klass avgör när du ska dö.

Det är bra att Gabriel Wikström nu vill sluta hälsoklyftan. I går tillsatte han en kommission som under ledning av professor Olle Lundberg ska ta fram förslag för en mer jämlik hälsa. Huvudfokus ska vara hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper, men också skillnader mellan kön. Det är viktigt att inte glömma kvinnorna som diskrimineras var de än kommer ifrån.

Rättvis vård är en valfråga

Kommissionen ska vidare titta på hälso­skillnader som drabbar andra grupper i samhället, det kan handla om etnicitet, ­ålder, funktionshinder eller sexuell läggning.

Det blir ingen liten uppgift Olle Lundberg och hans kommission ska klara av på ett par år. Förslagen ska ligga på ­bordet redan sista mars 2017, ett år innan valet. Det går undan, men det är bra. Rättvis hälsa blir en fråga i nästa val och då ­kommer Stockholms gräddfiler att ligga riktigt illa till.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM