Kvinnor ska inte tillverkas i fabrik

En sexrobot.

Plastkvinnorna hänger på rad i fabriken. En man i grå arbetsskjorta plockar ner en docka i taget och målar uttråkat skinkorna med beige färg. Dockan har ännu inget huvud, men blir sakta mer människolik. I den kinesiska fabriken tillverkas inte vanliga sexleksaker, utan sexrobotar. Målet är att dockorna ska kunna prata och interagera med sina ägare, som om de vore riktiga kvinnor.

Snygg men korkad

– Roboten måste vara så lik en människa som möjligt. Om den är ful kommer jag inte prata med den, även om den är smart. Är den snygg kan jag tänka mig att prata med den även om den är lite korkad, säger Dongyue Yan, VD och styrelseordförande för det kinesiska sexrobotföretaget, till BBC.

Shakespeare och våldtäktskultur

I Kina växer marknaden för låtsaskvinnor i racerfart. Mängden fabriker som tillverkar sexrobotar ökar.

Hos de avancerade producenterna kan du välja dockans färg på hår, hud och bröstvårtor. En del dockor kan recitera Shakespeare, andra kan tacka nej till sex och streta emot. Den nej-sägande dockmodellen försvaras av tillverkaren som mer verklighetstrogen. Roboten kan säga nej, precis som en vanlig kvinna. Och mannen kan strunta i det, precis som med en vanlig kvinna, med skillnaden att han slipper rättegången efteråt.

Objektifierar kvinnor

Industrins entusiaster lyfter gärna fram exempel på äldre vars partner gått bort som umgås med en robot för att hantera sin saknad, eller ensamma människor som får chans till en ny slags kärlek med en fabriksproducerad, köpt partner. Men även de oskyldigaste sexdockorna väcker nya frågor om moral och psykologi. Den svenska robotforskaren Erik Billing vid Skövde högskola har varit med och startat en internationell organisation mot sexrobotar.

– Om man ser roboten som en sexleksak är frågan vad man orsakar när man formar den här sexleksaken som en kvinna, som väldigt tydligt är ett objekt som ska tillfredsställa ett manligt sexuellt begär. Vi menar att det här bara bidrar till en allmän objektifiering av kvinnokroppen och bidrar till ojämställdhet i samhället, säger Erik Billing till International data group.

Sexrobotarna bidrar till en avhumanisering av kvinnor. De uppfyller fantasin om den problemfria, viljelösa kvinnan som mannens ägodel. Sexrobotarna är inte bara en produkt på en marknad, utan ett uttryck för ett samhällsproblem.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.