Det gör ont i själen att se "Soffan" falla

Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson

S-konflikten i Göteborg handlar om ledarskap och att man förlorade makten efter 24 år

Min första SSU-kurs hölls i Göteborgs Folkets hus vid Järntorget. Läraren hette Anders Dahl, veteran i SSU-distriktet och ansvarig för nya medlemmar. Det var tidigt 90-tal och Carl Bildt var statsminister.
"En dålig politiker är som en alligator", var en viktig poäng, "stor i käften och inga öron." Resten av kursen minns jag tyvärr inte.

Den enda SSU:are jag kände till var Ann-Sofie Hermansson, "Soffan" kallad, som jag sett hålla förstamajtal på Götaplatsen. Hon var idol med sitt raka språk och sin uppkäftighet. Och trots att det är snart trettio år sedan gör det genuint ont i själen att se hur hon faller.

"Han kysste och han slog ihjäl. Med samma varma själ", skaldade Johan Ludvig Runeberg i Fänrik Ståls sägner. Det är Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt för mig. Där växte jag upp politiskt, fick mina första kommunala uppdrag, blev ordförande i SSU-distriktet och lärde mig att aldrig ge upp.

Förlorade efter 24 år

Vid valet i höstas fick Socialdemokraterna bara 20 procent och efter att ha förhandlat bort sig förlorade de makten i kommunen efter 24 år. Det är efterspelet från den katastrofen som toppat nyheterna i veckan.
Aftonbladets ledarsida har försökt lägga pussel genom att prata med företrädare för olika sidor inom S och med andra partier. Bilden som tonar fram är inte särskilt komplicerad.

Under Göran Johansson hade Socialdemokraterna över 40 procent och mycket makt var koncentrerad kring honom. Hans politiska sekreterare hette under en period Ann-Sofie Hermansson. När Anneli Hulthén efterträdde Johansson 2009 ändrades ledarstilen. Hulthén gav övriga kommunalråd mer svängrum och lade stor kraft på att hålla ihop koalitionen med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Samtidigt fanns kritik, vissa upplevde att Socialdemokraternas politik blev suddig. När Hermansson, med hjälp av partidistriktets ordförande Anna Johansson, tog över makten 2016 var ambitionen att få mer kontroll och tydligare genomslag för den egna politiken.

Det jäste redan innan valet

Många pekar ut Hermanssons stabschef David Ljung som drivande i förhandlingar med andra partier och som disciplinchef. I slutet av förra mandatperioden började den rödgrönrosa koalitionen falla isär. Feministiskt initiativ hoppade av redan innan valet men det jäste även i Vänstern och MP.

Valresultatet blev en kalldusch. Socialdemokraterna fick 17 mandat och tillsammans med de rödgrönrosa bara 36 av 81. Men Moderaterna kollapsade och hela Alliansen fick bara 24 mandat. Vågmästare blev SD och nystartade Demokraterna, ett parti som är mot infrastruktursatsningen Västlänken.

Sen förhandlade Socialdemokraterna bort sig. Först brändes broar till Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, sedan mot mitten. Slutligen bildade S en valteknisk samverkan med Demokraterna, ett enfrågeparti vars enda fråga de inte håller med om.

Socialdemokratin har styrt Göteborg sedan 1994. Efter förhandlingarna har partiet för första gången någonsin inte har en enda presidiepost i Göteborgs kommun. Partidistriktets styrelse är inte glada.

”Liten krets fattar beslut”

Styrelsen tycker att Hermansson har förhandlat bort sig, de talar om arbetsmiljöproblem på stadshuset och om hur hon undanhåller viktig information för partiet. Att konflikten blev offentlig nu beror på att kommunalrådet Shahbaz Khan förra lördagen hoppade av.
– Jag känner mig obekväm i att jag upplever att det är en för liten krets som fattar avgörande strategiska beslut för vårt arbete i Göteborg. Jag är inte nöjd, sa han till GT.

Sen brakade helvetet löst. I söndags krävde Anna Johansson och en enig distriktsstyrelse Ann-Sofie Hermanssons avgång. I onsdags krävde sedan 23 ledamöter av 26 i kommunfullmäktigegruppen samma sak vilket betyder att Hermansson, förutom hennes egen röst, inte har stöd av en enda person i den kommunstyrelsegrupp hon ska leda och bara två personer i hela fullmäktigegruppen.

För många gräsrötter är konflikten som att se sina föräldrar bråka. Man vill bara gömma sig och helst slippa ta ställning.

Vilseledning på nätet

På nätet försöker flera debattörer, delvis understödda av Ann-Sofie Hermansson själv, vilseleda genom att beskriva konflikten som att den skulle handla om hennes viktiga arbete mot hedersvåld och inte om valförlusten och ledarskapet. Det är den brända jordens retorik, så gör man inte mot sina partivänner.

Resultatet är en sällan skådad hatkampanj på nätet mot Anna Johansson där hon anklagas för att vara islamist och i princip för hedersvåld. Den svans som bildats av allt från GP:s ledarsida och terrorexperten Magnus Ranstorp till horder av anonyma nättroll har självfallet ingen insyn i Socialdemokratiska partiet. Många tar bara chansen att sprida sina vanliga konspirationsteorier om att islamister är på väg att ta över Sverige.

I sak fanns det självfallet olika åsikter om hur valrörelsen skulle bedrivas. Partistyrelsen ville stå för hårda tag, fler poliser och tuff retorik i integrationsfrågor medan många gräsrötter i stället ville prata om mjuka frågor som sjukvård och skola. Men den konflikten fanns inte främst i Göteborg. Kritiken mot hårda tag kom från LO och det nätverk som nu formerats kring S-föreningen Reformisterna.

Lägga sörjan bakom sig

Det finns en väg framåt. Anna Johansson meddelade i torsdags att hon avgår som distriktsordförande på nästa kongress och den tredje mars kommer en extrakongress ta ställning till Ann-Sofie Hermanssons förtroende. Förhoppningsvis kan sedan ett nytt ledarskap väljas i båda husen och lägga den här sörjan bakom sig.

En viktig detalj är att Göteborgs kommunfullmäktige i höstas valde ledamöter i nämnder och styrelser på bara ett år. Om en ny ledning i S återupprättar det rödgrönrosa samarbetet har de en god chans att ta tillbaka makten i kommunen och få igenom sin budget för nästa år. Det kräver fotarbete men är inte omöjligt.

Förra året träffade jag Anders Dahl igen, han var ombud på Vänsterpartiets kongress i Karlstad. Som många andra Göteborgare har han lämnat Socialdemokraterna och funnit ett nytt politiskt hem någon annanstans.

Där börjar det verkliga problemet S i Göteborg borde fundera på.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.