Slovakien vill hålla EU:s dörrar öppna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vi har lovat länderna på Balkan medlemskap”, brukar Slovakiens utrikesminister påminna sina EU-kollegor. ”Vi kan inte svika dem”, fortsätter Eduard Kukan när de andra tvekar.

Han är den mest erfarne utrikesministern i EU med sina åtta år i tjänsten. Slovakerna kom inte som nybörjare till mötena i Bryssel när landet blev medlem för två år sedan. Eduard Kukan hade redan haft flera tunga FN-uppdrag.

Vi sitter i utrikesministerns rum på ministeriet i Bratislava. En hund skäller i vårvärmen utanför det öppna fönstret medan Kukan berättar vad Slovakien uträttat under de två åren som EU-medlem.

Kunskapen om Balkan har gett resultat. Landet spelade en viktig roll när Kroatien fick börja förhandla om medlemskap.

– Slovakien vill se en fortsatt utvidgning av EU, säger Kukan. Det är viktigt att sända en stark och konstruktiv signal till resten av länderna på Balkan.

Även Ukraina ska en dag kunna bli medlem, anser den 66-årige politiske veteranen.

Kollegorna i andra länder är inte lika positiva. Motståndet mot fler medlemmar sprider sig.

– Jag förstår att det finns en oro, säger Kukan. Utvidgningen med tio nya medlemmar var ett stort steg.

Det bästa argumentet är att EU fungerar rätt bra med 25 medlemmar. Så småningom kommer förändringarna att uppfattas som mindre dramatiska:

– Tiden kommer att lösa en del av problemen.

Om några veckor samlas EU:s utrikesministrar till ett extra möte om framtidsfrågorna. Ös-terrike ska lämna en rapport om konstitutionen till toppmötet i juni.

– Vi kan inte slänga den i papperskorgen, säger Kukan. Fjorton länder har redan ratificerat.

Han tillägger att det hänt förut att länder som röstat nej ordnat nya folkomröstningar.

Något sådant besked kommer knappast från Frankrike och Nederländerna, men kanske pressar Österrike de regeringar som ännu inte bekänt färg. Tänker ni gå vidare med konstitutionen eller inte? En intressant fråga att hantera för Göran Persson några månader före det svenska valet.

Slovakerna röstar redan den 17 juni. Rege-ringen är impopulär efter smärtsamma ekonomiska reformer.

Lars Leijonborg har hyllat det slovakiska skattesystemet, men hans entusiasm verkar inte delas av slovakerna själva. De uppskattar inte att pensionärer som arbetat hela sina liv tvingas söka socialbidrag och avstå från att gå till doktorn. Eller att några blir rika på den ”platta skatten”, samtidigt som landet har den största andelen fattiga i EU.

– Vi kan inte se vad befolkningen vunnit på sämre pensioner, säger Eugen Skultéty, vice ordförande för de slovakiska fackföreningarna.

– Eller på ändrade skatter, avgifter på hälsovård och utbildning.

Eugen Skultéty är inte ensam om sin kritik, det visar opinionssiffrorna. När jag träffar Eduard Kukan pågår en läkarstrejk mot låga löner och nedskärningar. Han distanserar sig från bråket:

– Hälsoreformen är smärtsam. Man kan göra misstag, det kan bli nödvändigt att korrigera dem. Men i grunden tror jag på våra ekonomiska reformer.

Om knappt två månader visar det sig om de slovakiska väljarna instämmer.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln