Plast i maten är jätteäckligt

Många köper en ny plastpåse varje gång det är dags för mathandling.

Det får faktiskt vara slut med slit och släng. Det är bara slött att ta en ny plastkasse varje gång vi går och handlar. ­Världen dränks i plast och det drabbar miljön.

En död kaskelotval spolades upp på den spanska sydkusten härom året. ­Obduktionen visade att valen svalt 17 ­kilo plastskärp, de 59 olika plastbitarna hade sannolikt dödat den 4,5 ton tunga valen.

I över hundra miljoner år har havssköldpaddorna simmat runt i de varma världshaven och ätit maneter. I dag ­flyter plastpåsar runt i haven, de liknar ­maneter, sköldpaddorna äter plasten och kvävs till döds.

1,3 miljarder plastkassar per år

I Stilla havet finns en ö av plastskräp som är dubbelt så stor som delstaten ­Texas. ­Bara i Bohusläns skärgård flyter mer än 5 000 kubikmeter plastskräp iland varje ­år, avslöjar Sjöhistoriska riksmuseet. 70 ­procent av soporna i europeiska hav är plastrester från påsar och flaskor.

Svenskarna gör av med 1,3 miljarder plastkassar per år, det är 140 kassar per person, rapporterar Sveriges Radio.

Större plastpartiklar skadar däggdjur och fåglar, meddelar Miljödeparte­mentet. Mikropartiklar av plast suger upp farliga kemikalier som sedan tas upp av vattenlevande organismer som så ­småningom hamnar på våra tallrikar. Plast i maten är äckligt.

Skärpning krävs

Allt talar för att vi måste begränsa ­användningen av plastpåsar. Naturvårdverket kommer inom kort med förslag

på hur mängden bärkassar av plast ska ­minska. Sannolikt kommer de att bli ­dyrare och det är helt i sin ordning.

Vi får skärpa oss helt enkelt, köpa en ekologisk miljökasse och skona vår ­miljö. Soporna kan vi sortera och det som blir kvar kan vi kasta i en soppåse av majsstärkelse.

Följ ämnen i artikeln