I Ragunda gör rektorn uppror mot politikerna

Svenskar knyter handen i byxfickan för ofta

Malin Rimmö, rebellrektor

Hon heter Malin Rimmö och är rektor på Hansåkerskolan i Stugun i Ragunda kommun. En gång var hon Sveriges yngsta rektor. Idag kallar tidningen Vi Lärare henne på ”hela Sveriges rebellrektor”.

2023 tröttnade hon på nedskärningarna.

– Årets budget utgick bland annat ifrån att ingen i personalen någonsin skulle bli sjuk och att ingen elev skulle behöva något extra stöd, säger Malin Rimmö till Vi Lärare.

Följde skollagen

Med så lite pengar fick hon välja mellan att följa skollagen och ge alla elever en bra utbildning – eller följa kommunpolitikernas budget.

Hon valde skollagen. Och överskred budgeten.

Nu är politikerna arga och har kallat henne till möten.

– Det jag inte förstår är hur ett finansieringssystem som utarmar skolorna bara kan få fortsätta, jag hoppas att fler rektorer gör som jag, säger Malin Rimmö trotsigt.

Övergivna barn

I Ragunda, utanför Östersund i Jämtland, finns 500 elever i fyra skolor. Det politikerna vill är att Malin Rimmö ska slimma organisationen så att de elever som behöver särskilt stöd inte skulle kunna få det.

Det är att överge dem men även deras klasskamrater. Om barn inte får rätt stöd är risken uppenbar att undervisningen som helhet tar skada. Eftersom läraren får ägna stor uppmärksamhet åt en liten grupp elever.

Lösningen är elevassistenter och särskilda studiegrupper. Men det kostar pengar.

Inte bara Ragunda

Att skolan får skära ner är idag norm i kommuner över hela landet. Det är lite ologiskt eftersom skolan samtidigt pekas ut som lösningen på en lång rad samhällsproblem.

Det är i skolan integrationen ska lösas och det är här barn ska fångas upp tidigt för att inte bli gängkriminella. Att en stor andel just nu inte klarar varken grundskola eller gymnasium kommer att skapa utslagning, arbetslöshet och sociala problem för decennier framåt.

För varje hemmasittare finns en familj som långsamt sjunker ner i total uppgivenhet. När barnen inte mår bra gör inte föräldrarna det heller. Eller syskonen.

Näven i byxfickan

Alla som jobbar i skolan vet naturligtvis att det är så. De ser det varje dag med egna ögon. Men de allra flesta knyter näven i byxfickan, som vi svenskar så ofta gör inför överheten.

Det Malin Rimmö gör är därför oerhört viktigt. Om fler skulle ha det modet så skulle politikerna sannolikt tvingas tänka om. Lydnad och tystnad är nedskärningarnas bästa vänner.

Sannolik nedskärningarnas enda vänner. Om väljarna fick veta vad som pågår så skulle nog politikerna få se sig om efter en annan hobby.

Följ ämnen i artikeln