Finska högervågen fortsätter att svalla

Publicerad 2012-01-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Efter närmare 12 år med Tarja Halonen ska finländarna på söndag,

i en första valomgång, välja en ny president.

Det lär inte bli en socialdemokrat som efterträder röda Halonen. Den tidigare socialdemokratiske statsministern Paavo Lipponen är redan borträknad.

Han har under valrörelsen försökt träda fram som den antirasistiska rörelsens röst och sagt att han vill bli president för att motverka de krafter som vill inskränka­ andra människors frihet.

Udden är, förstås, riktad mot Sannfinländarna och deras kandidat Timo ­Soini. Soini, stjärnan från vårens riksdagsval, har gjort en ganska slät figur.

Då framstod han som en jovialisk sanningssägare som glatt attackerade svenskans ställning, muslimerna, ­invandringens kostnader och etablissemanget.

I debatterna inför presidentvalet har han i stället framstått som arrogant, trängd och ganska ointresserad av ämbetet han gör anspråk på. Han är inte ensam om det. Mindre än häften av de som röstade på Sannfinländarna i riksdagsvalet vill se Soini som president.

Det är moralfrågor, ordning och ­reda och förhållandet till omvärlden som ­varit ­dominerande under valrörelsen och allt pekar på att ny finsk president blir det borgerliga Samlingspartiets Sauli ­Niinistö, även om hans stöd ­sjunkit från 50 procent i november till 30 procent i dag.

I veckan krävde Niinistö hårdare tag mot ”olagliga strejker”, men valets enda spännande moment är egentligen vem som möter Niinistö i den andra ­omgången: Centerns Paavo Väyrynen eller De grönas Pekka Haavisto.

Finland brukar ibland beskrivas som Europas borgerligaste land. 

I våras blev Samlingspartiet storsegrare i riksdagsvalet och deras partiledare, Jyrki Katainen, är statsminister.

När Niinistö installeras i presidentpalatset vid ­Salutorget i Helsingfors kommer Samlingspartiets dominans i finsk politik att ­cementeras.