Fallet Kulturprofilen handlar om makt och klass

Våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault är avgörande

Jean-Claude Arnault.

Idag föll domen mot Jean-Claude Arnault, 72, även kallad Kulturprofilen. Åtalet gällde två fall av våldtäkt mot samma kvinna, som har funnits i kretsen runt Arnault. Arnault dömdes i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt i ett fall. Han ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

I förhör har den utsatta kvinnan gett en bild av en man som visat stor hänsynslöshet.

– Han tryckte ner sitt kön i halsen, jag fick panik och började kräkas.
– Det var som ett invant beteende hos honom.

I samtal med en terapeut har kvinnan berättat om det första övergreppet. Det har varit en del av bevismaterialet.

– Det har varit väldigt tungt för min klient under hela förundersökningen och det kommer vara fortsatt tungt under huvudförhandlingen, sa kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz till Svenska Dagbladet.

Kulturprofilen var mäktig – men länge okänd

Berättelsen om Kulturprofilen handlar om makt. I decennier tillhörde Jean-Claude Arnault det absoluta toppskiktet i svenskt kulturliv. Gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson och konstnärlig ledare för en viktig kulturscen. Men för den stora massan var Arnault fullkomligt okänd. Detta ändrades abrupt i och med Dagens Nyheters avslöjande hösten 2017. Arton kvinnor vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp. Mycket ska ha skett helt öppet, i de fina salongerna.

– I över tjugo års tid har kvinnor i branschen pratat om honom. Om att vi måste sätta upp varnande planscher på stan: klistra dem på porten till Svenska Akademien. Att det måste få ett stopp. Men ingenting har hänt, säger en av kvinnorna till Dagens Nyheter.

Här finns den springande punkten.

När jag tidigare skrev om åtalet mot Jean-Claude Arnault fick jag mängder av upprörda mejl. Ett kom från läsaren Lennart, som skriver att han arbetar som snickare. Han påpekar något viktigt. “Om jag hade gått runt och tryckt upp händerna i skrevet på kvinnor. Tror du att det bara hade fått vara?”

Inflytelserika män som skyddar varandra

Lennart har rätt. Det här fallet handlar om makt och om klass. Om inflytelserika män som håller varandra om ryggen. Många av de som vittnar om Kulturprofilens övergrepp berättar också om hot, om vad som skulle ske om de vågade avslöja honom. Den som har makt kan tysta, skrämma, göra verklighet av orden. Metoo-rörelsen slog sönder en tystnadskultur och bröt ett maktmönster. Budskapet är tydligt: Du kan inte längre räkna med vår tystnad. Tillsammans vågar vi berätta.

I efterspelet av domen måste vi prata om det som varit, och det handlar i slutändan om hela samhället. Hur kunde den här tystnadskulturen uppkomma? Och hur förhindrar vi att den uppstår igen?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.