Nu går det gröna folkhemmet på export

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oyama Mgoduso är 15 år. I torsdags hjälpte han mig att hitta till ett seminarium på Peoples world summit, ett av de många alternativa mötena i Johannesburg. Oyama berättade stolt att han och de andra eleverna på Saint Stithians

college arbetat hela året med förberedelserna.

Det veckolånga mötet har ingen stor

budget, skolbibliotekarierna sköter kaffeserveringen.

Men i The Johannesburg memorandum, som besökarna från hela världen diskuterar där, finns den konkreta handlingsplan som det officiella mötet inte orkade med. Ett fyrtiotal förslag om allt från rätten till miljöinformation till reformer av det globala finansiella systemet.

Jag tänker på Oyama och Saint Stithians college när jag hör Göran Persson hålla presskonferens efter sitt tal. Han beskriver den folkliga mobilisering som behövs för att förbättra den globala miljön. Mångfalden organisationer och seminarier runt mötet är en början på det.

Sedan ger den svenske statsministern ett långt, engagerat, svar till japansk radio om att avveckla kärnkraften och bygga ett hållbart energisystem. Han varnar för hur multinationella företag håller på att ta över världens vattentillgångar och kritiserar USA, som vägrar att skriva under Kyotoprotokollet om klimatet.

Strax före, i den jättelika mässhallens talarstol, hade Göran Persson argumenterat för investeringar i hälsa och miljö som en ekonomisk tillgång, inte en belastning. Det är ingen tvekan om att Perssons miljöengagemang är äkta.

Han talade också klarspråk om kvinnors rättigheter. Men andra länders tonfall i de slutna förhandlingsrummen var påtagligt annorlunda. Där låg en formulering på bordet som skulle betyda ett steg tillbaka för fri abort och arbetet mot könsstympning.

Det har gått trögt på mötet i Sydafrika. Den stora boven är USA. Om filmen Star wars handlade om miljön skulle många ge George W Bush rollen som den onde Darth Vader. Men EU har knappast varit någon hjältemodig Luke Skywalker här i Johannesburg. Snarare har det danska ordförandeskapet framstått som den förvirrade diplomatroboten C3–PO, som alltid är rädd för att göra fel och förarga någon.

– Det har skett en gradvis förändring sedan det började bli fler konservativa regeringar i EU, säger Stephen Singer på Världsnaturfondens Europakontor. Vi ser minskat miljömedvetande, mer tilltro till marknaden.

Sverige är ett av de länder som är föregångare i EU:s miljöarbete, anser Stephen Singer. De övriga är Tyskland, Belgien och Storbritannien, som även de leds av socialdemokratiska statsministrar. Men de fyra länderna framstår i dag som undantag, sedan Danmark och Nederländerna bytt regeringar och sänkt sin miljöprofil.

EU är förloraren i Johannesburg. Om det redan gått så här illa med unionens miljöpolitik vågar jag knappt tänka på hur det skulle bli med Edmund Stoiber vid rodret i Tyskland och Bo Lundgren i Sverige.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln