Brottsligheten sjönk - trots Beatrice Ask

Lägre brottslighet beror inte på fler poliser

Att hårdare tag skulle minska brottsligheten har varit en populär tes bland våra politiker. Om straffen blev längre och poliserna fler skulle brottslingar avskräckas. Inspärrade livsstilskriminella skulle hållas borta från fortsatt brottslighet.

De forskare som trodde på detta har fått ompröva sina åsikter. Längre straff kostar mer än det smakar.

San Francisco införde dramatiskt höjda straff för återfallsförbrytare. De fick fördubblade fängelsekostnaderna, medan skolans andel av budgeten sjönk. Många barn i socialt utsatta områden hade en förälder i fängelse, vilket ökade deras risker för att begå brott.

Nedgången i brottslighet blev inte större i San Fransisco än i områden som inte höjde straffen.

Sjunkande tonårsbrottslighet

I en aktuell studie ledd av professor Felipa Estrada vid Stockholms universitet jämförs ungdomsbrottsligheten för de som är födda 1965, 1975 och 1985 i Sverige. Bland män som föddes 1965 blev fler än var femte dömd. Bland de som föddes år 1985 har bara 14 procent blivit dömda som tonåringar.

Större delen av nedgången beror inte på kriminalpolitik utan på andra förändringar. Tekniska säkerhetssystem förhindrar bilstölder och har gjort andra värdefulla varor mer svårtillgängliga. Antalet dömda för trafikbrott och stölder har rasat.

Minskad tolerans för våld

Minst lika viktigt är att ungdomar i dag föredrar att hänga framför datorn i stället för vid korvkiosken.

Att antalet dömda för våld och hot ökar något beror framförallt på en minskad tolerans. Slagsmål ses inte som en naturlig del av unga mäns vardag utan polisanmäls. Andelen som blir utsatta för våld har minskat.

Ett av de största problemen är i stället att de som ändå begår brott har fått det allt svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. När allt fler arbetsgivare kräver ett utdrag ur belastningsregistret stängs dörren till ett normalt vuxenliv för alldeles för många.

Allliansen toksågar polisen

Det är oerhört frestande för politiker att ropa på högre straff och fler poliser vid varje uppmärksammat brott.

Det vore bättre att fokusera på vad alla poliser egentligen sysslar med och vilka effekter de längre straffen egentligen ger. Trots att miljarder satsats på polisen totalsågar alliansens politiker nu sin egen satsning.

Men ännu värre är det med orsakerna till brottslighet. Skolmisslyckanden och fattigdom ökar riskerna för att begå brott. Regeringens skolpolitik och ökade klyftor riskerar i sin förlängning leda till problemen med brottslighet kan öka igen framöver.

Det är uppenbart att brottsligheten minskar trots regeringens politik - inte tack vare den.

Följ ämnen i artikeln