Sverigedemokrater vill fimpa skyddsombud

Den svenska modellen kan utvecklas

Bild. Robert Nyberg

Arbetsplatser i Sverige tillhör de säkraste i världen. Ändå dödas i genomsnitt en person i veckan på sitt jobb. Ännu fler avlider på grund av sjukdomar de fått på grund av dålig arbetsmiljö.

I centrum för säkerhetsarbetet på svenska arbetsplatser står skyddsombuden. Tillsammans med arbetsgivarna ska de se till att alla har trygg arbetsmiljö. Till stöd för deras arbete finns regionala skyddsombud. Det har visat sig vara ett unikt effektivt sätt att organisera jobbet för en bättre arbetsmiljö.

Ändå finns det direkt livsfarliga arbetsplatser. Ofta saknar de anställda både facklig representation och skyddsombud. I många fall handlar det om företag, till exempel i byggbranschen, där många av de anställda bara är i Sverige tillfälligt.

Skyddsombuden släpps in

Det förslag som arbetsmarknadsminister Eva Nordmark nu lägger i riksdagen innebär att ombuden får rätt att verka på arbetsplatser där det finns ett kollektivavtal, men saknas anställda som är medlemmar i facket.

En blygsam förändring kan man tycka, särskilt som arbetsplatser utan kollektivavtal fortsätter att vara stängda. Regionala skyddsombud borde få komma in på alla arbetsplatser.

Regeringens förslag borde vara okontroversiellt. Det handlar om att skapa tryggare arbetsplatser, rimligare konkurrens och att se till att svensk lagstiftning följs.

SD säger nej

Ett av riksdagens partier, Sverigedemokraterna, har dock redan sagt nej. I stället vill partiet lämna skyddsombuden ensamma och bryta banden till facken. Och de regionala skyddsombuden vill SD ersätta med statliga inspektörer.

Den ordning SD föreslår skulle bli dyr och ineffektiv. Dessutom skulle de anställdas inflytande försvagas.

Framför allt måste man fråga sig varför någon, kanske framför allt Sverigedemokraterna, vill överge en svensk modell som fungerar? Varför vill man underlätta social dumping i Sverige?

Vems intressen är det Sverigedemokraterna går?


Podden Jobbet är ett samarbete mellan Aftonbladets ledarredaktion och tidningen Dagens Arbetet. I det första avsnittet svarar statssekreterare Roger Mörtvik på Helle Kleins och Ingvar Perssons frågor, bland annat om skyddsombudens rättigheter.

Lyssna här eller där poddar finns.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.