ÅSIKT

Ygeman kan inte gömma sig längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET / 85527
Nu måste Anders Ygeman stötta Malmö.

Den skjutna 16-åringen hade föräldrar.
Han hade familj, vänner och träningskompisar. På Kunskapsgymnasiet i Malmö sörjer 250 elever sin döde kamrat.

När Malmös polismästare Stefan Sinteus säger att allmänheten inte drabbas av skottlossningarna har han fel. Skottlossningarna påverkar i allra högsta grad befolkningen i Malmö. Många sörjer och ännu fler oroar sig för att det kan hända igen.

Varenda tonårsförälder känner rädsla när barnen går ut för att träffa sina kompisar.

Jättefin kille

Den döde 16-åringen var ostraffad, han fanns inte i något register. Sydsvenskan har kollat med varenda källa inom polisen utan att hitta något att anmärka på. Pojkens skolchef beskriver honom som en jättefin kille som gjorde bra ifrån sig i skolan.
Vi kan inte avfärda mordet som en uppgörelse mellan gangsters. Vi kan inte beskriva ett uppdelat samhälle med vanligt folk på den ena sidan och kriminella på den andra. Inte när en vanlig kille blir ihjälskjuten vid en busshållplats. Klockan var sju, det var inte ens sent på kvällen.

Skjutvapen dödar

Det är inte ovanligt att tonårskillar hamnar i bråk, det är tillgången på skjutvapen som är dödande.
Det är viktigt att polisen klarar upp det här mordet. Det är ännu viktigare att polisen lyckas vända trenden, i fjol mördades en Malmöbo i månaden. Under det här årets första veckor har ytterligare två personer dödats och polisen utreder ännu ett misstänkt dödsfall. Kommunledningen har bjudit in inrikesminister Anders Ygeman till ett krismöte.

Ansvaret vilar på honom nu.

Finns inga pengar

Före jul åkte rikspolischefen Dan Eliasson ner till Malmö och lovade 150 miljoner extra till den hårt pressade polisen i Syd. Man skulle få mer slagkraft, som han sa då. I dag avslöjar medierna i Skåne att Eliassons löfte bara var luft. Skånepolisen ska i stället spara 70-90 miljoner i år.
– Vi kommer inte att kunna anställa fler, säger polisens ekonomichef Monica Hallberg till SVT Skåne.
Det krävs poliser för att utreda morden, det krävs ännu fler poliser för att få bort vapnen från Malmös gator. Anders Ygeman kan inte längre gömma sig bakom sin polischef. Staden måste få de resurser som krävs.
Malmö är ingen gangsterstad, men nu behöver den regeringens stöd för att vända den tragiska trenden.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö