Floden av skjutvapen till gängen måste stoppas

Kontrollen måste bli bättre

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-10-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vapenvåldet på gatorna är en av de största politiska utmaningarna just nu. Uppgörelser med skjutvapen eller sprängämnen har blivit så många att de ofta inte orsakar några större rubriker. De senaste veckorna har Svenska Dagbladet kunnat berätta en del av historien om hur gängen får tag på sina vapen.

Man har berättat om det sydsvenska nätverk som smugglat in - officiellt - obrukbara militära vapen från Slovakien och sedan med relativt enkla medel gjort dem till livsfarliga verktyg i händerna på kriminella. Den vägen hamnade drygt 200 vapen, både pistoler och kulsprutepistoler, på de svenska gatorna. Några har kunnat spåras till allvarliga våldsbrott.

Svenska Dagbladet har också berättat om mannen i Krylbo utanför Avesta som med hjälp av en vapenhandlarlicens utfärdad av polisen kunde köpa in mer än 300 vapen från svenska vapenbutiker. De flesta tros ha hamnat på den illegala marknaden. Något register över köparna - som reglerna föreskriver - gick inte att hitta när polisen till sist slog till mot verksamheten.

Inget centralt register

Något centralt och digitaliserat register för att följa handeln med vapnen finns inte.

Det fanns en tid när kriminella i vårt land uppträdde med avsågade hagelgevär. Det är inte så konstigt. I stora delar av landet har jakten en stark ställning och de privata jaktvapnen är många. Att några hamnade i händerna på kriminella borde egentligen inte överraska någon.

På den tiden fylldes landet dessutom av mobbförråd, och massor av hemvärnsmän hade AK4 undanställd i en garderob.

I dag är det dock sällan jaktvapen som förekommer i rapporteringen från kriminella miljöer. Inga avsågade hagelgevär eller otympliga älgstutsare. Gängen gör upp med militära automatvapen, pistoler och handgranater.

Svenska Dagbladets rapportering berättar en del om varför. Om bristande samordning inom EU och en häpnadsväckande slapphänthet när det gäller uppföljningen av vapenhandeln från svenska polisen matar den illegala marknaden med högeffektiva dödsverktyg är det knappast någon som bryr sig om att stjäla ett gammalt hagelgevär.

Hårda regler

Att äga vapen är omgivet av hårda regler, och så sent som i torsdags föreslog inrikesminister Mikael Damberg ytterligare skärpningar. Också magasin ska i fortsättningen kräva en egen licens.

Villkoren för att få äga ett jakt- eller sportskyttevapen ska vara tuffa. En vapenlicens är ett förtroende som inte vem som helst förtjänar. Men myndigheterna måste också klara av att följa upp vapenhandeln och täppa till de vägar som verkligen förser gängen med vapen. Uppenbarligen fungerar det inte.

Svenska Dagbladet har berättat om två fall som båda hamnat i domstol. Det är inte orimligt att det finns fler, kanske många fler.

Reglerna kring handeln med oskadliggjorde vapen i Europa har skärpts, men tullens resurser räcker långt ifrån till. Och Sverige har fortfarande inte något centralt register för att spåra affärer med vapen.

Vi behöver som sagt hårda regler för vapenägare. Kanske till och med en licens på ytterligare en vapendel, alltså magasinen. Men så länge vapnen fortsätter att strömma ut på den kriminella marknaden lär det inte stoppa dödandet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln