Sjukhusen vill inte ha några patienter

Ett stick i handen på barnakuten. Vi vill gärna att den ska vara öppen när barnen behöver den.

Svensk sjukvård klarar inte ens de mest akuta larmen.

SOS Alarm sitter outbildad personal och fattar livsavgörande beslut. På akutmottagningarna råder krislägen och i Huddinge har barnakuten på Karolinska helt enkelt stängt på nätterna. Sjukhusledningen vill lätta på trycket, som divisionschefen Svante Norgren säger till DN.

Lagom till infektionssäsongen stänger man alltså akutmottagningen för små barn som kan bli riktigt sjuka av RS-virus. Det är en märklig logik som numera styr svensk sjukvård. Den må lätta trycket på sjukhusledningar, men inte underlättar den för sjuka barn och deras oroliga föräldrar.

Snåla politiker

Misstanken infinner sig rätt ofta. Svenska sjukhus vill inte ha några patienter. Åk till vårdcentralen, gå till apoteket, kom bara inte till akuten. Där finns varken sjuksköterskor eller sängar.

Snåla landstingspolitiker och lydiga sjukhusledningar vill ha det så. Ja, de förvärrar snarast krisen genom att driva bort allt fler sjuksköterskor med hjälp av låga löner och dubbla arbetspass. Sköterskorna ställer upp några år och jobbar 16-17 timmar i sträck för patienternas skull och för kollegerna skull, men till slut orkar de inte mer och säger upp sig.

Gigantiskt slöseri

45 000 sjuksköterskor har lämnat vården för att jobba med annat. 24 000 har tagit ut norsk legitimation och 12 000 jobbar redan på andra sidan gränsen. Det är ett gigantiskt resursslöseri. Vi utbildar sjuksköterskor som inte arbetar i vården.

Innan sjukvårdsminister Gabriel Wikström börjar utbilda fler sjuksköterskor bör han fundera över varför så många har slutat. Hur kan han och landstingspolitikerna locka tillbaka de redan utbildade?

Sjuksköterskan är nästan alltid en kvinna och lönesatt därefter. Lönerna måste upp, men det handlar inte bara om pengar.

Lön under utbildning

Sjuksköterskorna måste också få drägliga arbetsvillkor som tillåter rast, toalettbesök och tid för återhämtning efter långa nattpass. De ska inte behöva skjuta upp sina semestrar, utan har rätt till sommarledighet som alla andra. Precis som läkarna bör de dessutom få lön under sin specialistutbildning.

Varför ska en gynekolog ha sin utbildning betald medan barnmorskan får skuldsätta sig och ta studielån? Sverige saknar specialistsjuksköterskor, det är dags att se över specialistutbildningen.

Våra sjukhus måste åter bli fungerande vårdinrättningar som tar emot sjuka. Människor ska kunna lita på att på den skattefinansierade välfärden faktiskt fungerar när de behöver den. Att ambulansen kommer och att sjukhuset öppnar sina dörrar för det lilla barnet som behöver akut vård.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.