En dansk smitta

För snart 15 år sedan stod jag och en god vän vid Socialdemokraternas valstuga på Avenyn i Göteborg. Vi delade ut flygblad och pratade politik.

Fram stegade en arg ung man som ville diskutera invandring. Vi höll inte med honom. Situationen blev hotfull. Han trängde upp oss mot valstugan, hotade med att han skulle hänga mig i en lyktstolpe och avslutade med att sparka in vår glasruta.

Vi polisanmälde. Sedan hände inget.

Under 90-talet fanns en stark och hårdför högerextrem rörelse i Göteborg. Den var inte homogen utan kom i olika nyanser av brunt. Tanken att denna rörelse i framtiden skulle ta plats i riksdagen var skratt­retande.

Vem skulle låta sig luras av en grupp skinnskallar och rättshaverister?

I dag är det lätt att hålla sig för skratt. Sverigedemokraterna har blivit en samlande kraft för de högerextrema. Inte heller SD är homogena. Men de är inte längre en cirkus. De är ett parti.

I Danmark har Sverigedemokraternas motsvarighet Dansk Folkeparti förändrat politiken och debatten på ett fundamentalt sätt. De är en del av regeringens underlag i parlamentet. Och dansk politik verkar smitta.

I Landskrona samarbetar Folkpartiets och Moderaternas kommunalråd öppet med Sverigedemokraterna. Det berättar Niklas Karlsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna:

”Det är inte ovanligt att de borgerliga kommunalråden och Sverigedemokraterna träffas och gör upp innan både nämndmöten och kommunfullmäktige.”

Mötena äger rum i stadshuset där även Karlsson jobbar.

Och Sverigedemokraterna får bra betalt för stödet. På budgetfullmäktige 29 november förra året yrkade Folkpartiets kommunalråd Torkild Strandberg bifall till två av Sverigedemokraternas förslag.

I det ena fallet hade Social­demokraterna lagt ett snarlikt förslag men Strandberg valde ändå att bifalla Sverigedemokraternas.

I riksdagen förnekar de borgerliga partierna att de för samtal med Sverigedemokraterna. Kanske för att det inte behövs. Enligt Riksdagens utredningstjänst har Sverigedemokraterna, när Alliansen och de rödgröna har stått för olika linjer, röstat med Alliansen i 91,7 procent av huvudvoteringarna.

Frågan är hur länge det dröjer innan det goda samarbetet mellan de borgerliga och Sverigedemokraterna i Landskrona sprider sig till Stockholm. Varken Folkpartiet eller Moderaterna har gjort något åt att de i Landskrona nästan sitter i koalition med Sverigedemokraterna. Tvärtom framstår Landskronas kommunledning som ett politiskt experiment.

Kommer vi att få se Jan Björklund följa sin partivän Torkild Strandbergs exempel och i riksdagen öppet yrka bifall till

Sverigedemokraternas budgetförslag?

Följ ämnen i artikeln