Trots raset håller Borg i taktpinnen

Sätter tonen Trots Alliansens låga förtroendesiffror är det fortfarande Anders Borg och Fredrik Reinfeldt som sätter dagordningen. OBS! Bilden är ett montage

17 FEBRUARI 2014. Socialdemokraterna

Alliansens partiledare har ­under den senaste veckan knappt kunnat öppna tidningarna utan att få nya dystra ­besked. Det går nästan obegripligt dåligt för regeringen.

Centerpartiet låg i söndagens Sifo på 2,8 procent. Ett nytt bottenrekord. Kristdemokraterna låg inte mycket bättre till. 

Demoskop visade att förtroendet för Stefan Löfven var en bra bit högre än för Reinfeldt. På tredje och fjärde plats kom Miljöpartiets Fridolin och V­änsterpartiets Sjöstedt. De distanserade de andra parti­ledarna rejält.

Tuffare granskning

I förra veckan visade Ipsos att många alliansväljare övervägde att byta block. På rödgröna sidan fanns knappt några att vinna för Alliansen.

Det ser dystert ut för regeringen.

Men övertaget för de röd­gröna kommer också innebära att granskningen av dem blir tuffare. Om de flesta tror att det blir en socialdemokratiskt ledd regering efter valet ökar nyfiken­heten på vad den vill och kan uträtta.

I Sverige vinns inte val på ­historiska meriter och tillkortakommande. De vinns på vad väljarna vill ha framöver.

Men trots det svaga stödet är det Borg och Reinfeldt som fortfarande håller i taktpinnen för den politiska dagordningen.

De drev igenom ett femte jobbskatteavdrag i förviss­ningen om att skapa slitningar i oppositionen.

När S-ledningen utmålade fortsatta skattesänkningar som det största hotet, kontrade ­Anders Borg med att prata om skattehöjningar. Socialdemokraterna jagas fortfarande in i nya positioner.

Socialdemokraterna behöver inte bara vinna valet till hösten. De behöver också få ett mandat som gör att de kan leva upp till väljarnas förväntningar.

Borde ha självförtroende

I Machiavellis klassiska ”Fursten” hävdas att den som vill förändra ”har alla dem till ­fiender som drog fördel av det gamla, men har bara ljumma försvarare i de som drar fördel av det nya”.

Det är dags att sluta dansa ­efter Borgs pipa. Socialdemokraterna borde nu ha själv­förtroende nog att tydligt ­formulera vad de vill med rege­ringsmakten. Självklart retar det upp några. Men att bli motsagd betyder inte att man har fel.

Det starka stödet för vänstern beror på att väljarna vill ha en annan politik än den vi ser i dag. Nu gäller det att lägga grunden för att kunna föra en sådan.

Följ ämnen i artikeln