Mejla

Kalle Sundin

Alliansledarna kommer försöka lura dig i kväll

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl

I kvällens partiledardebatt – valrörelsens allra sista – kommer alliansledarna försöka hävda att de fortfarande är ett trovärdigt regeringsalternativ.

Fredrik Reinfeldt lär ta sig för pannan i TV-soffan. När han tillsammans med Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund la grunden till allianssamarbetet fanns tre heliga principer: en sammanhållen ekonomisk-politik, en tydlig hållning i regeringsfrågan och en mittenliberalism som i huvudsak respekterade svensk arbetsrätt.

Ivern att avsätta Löfven har brutit igenom

Fram till valet 2014 hölls principerna högt. "Vi vill isolera SD. Blir de rödgröna större än alliansen avgår vi. Men vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget", skrev alliansledarna då.
Sedan dess har allt förändrats. Ivern att avsätta Stefan Löfven har brutit igenom.

Under 2017 började Moderaterna svaja fram och tillbaka i sina besked om SD-samarbete. Samtidigt har ryggradsreflexerna från de liberala partierna avprogrammerats. Centerpartiet och Liberalerna vägrar att berätta om de kommer släppa fram en M-ledd regering som gör sig beroende av Åkesson.

Ett mörkblått systemskifte

Ekonomisk-politiskt har Reinfeldts pragmatiska hållning bytts ut mot en total högeromläggning – ett mörkblått systemskifte.

L vill slopa värnskatten och höja brytpunkten för den statliga skatten, vilket skulle ge mest till höginkomsttagande män. M vill avreglera hyressystemet, vilket sannolikt kommer leda till kraftigt höjda hyror för många. C vill undanta företag med färre en 50 anställda från Lagen om anställningsskydd. Det kommer ge chefen möjlighet att sparka personal godtyckligt.

Alliansens spridda förslag på skattesänkningar skulle kosta ungefär 100 miljarder. När siffran kommer på tal blir alliansföreträdarna arga och menar att den är missvisande eftersom alla partier såklart inte kommer få sin vilja igenom.

De tycker helt enkelt väljarna ska köpa grisen i säcken. Vilka skattesänkningar kommer faktiskt genomföras? Vilka partier kommer ingå i regeringsunderlaget? Ingen vet.

Det var precis den här sortens borgerliga oberäknelighet som alliansgrundarna förstod var skadligt för landet. De måste undra vad efterträdarna håller på med.

avKalle Sundin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Valet 2018

Politik