Terrorn i Teheran hotar vår säkerhet

Beväpnade män som angriper parlamentet, en bomb vid ett av landets mest symbolladdade monument. Minst 13 döda och många, många fler skadade.

Vi behöver knappast tvekan om hur tidningarnas förstasidor skulle ha sett ut ifall onsdagens terrordåd hade inträffat i en europeisk huvudstad i stället för iranska Teheran. Särskilt som terrorsekten IS genast tog på sig ansvaret för attacken.

Nu blev det inte några krigsrubriker. Precis som i de flesta islamistiska terrordåd var offren för attentaten mot det iranska parlamentet och ayatolla Khomeinis mausoleum själva muslimer. Och våldet riktade sig mot en islamisk republik där de flesta av de omkring 80 miljoner invånarna är shiamuslimer.

Då går det tydligen att, som Donald Trump, hävda att iranierna får skylla sig själva eftersom deras land “stöttar terror”.

Borde bry oss

Sanningen är att vi borde bry oss, inte bara för att det också i Teheran handlar om oskyldiga offer. Konflikten mellan det totalitära, starkt konservativa och sunnitiska Saudiarabien och det nästan lika konservativa och totalitära shiitiska Iran är en av världens farligaste.

För en utomstående är konflikten mellan islams sunnitiska och shiitiska gren - med rötter tillbaka till 600-talet - svår att förstå. Men det gäller också till exempel motsättningarna mellan kristna grupper i Europa, och precis som här är konflikterna ofta också sociala och politiska.

I Iraks sekteristiska våld är Saudiarabien och Iran ständigt närvarande. I Jemen har Saudierna flygbombat befolkningen för att stoppa uppror som stöds av Iran. Och i Syrien slåss iranska trupper för al Assads regim, medan Saudiarabien stöttat sunnitiska motståndsgrupper.

Till det kom den här veckan Saudiarabiens isolering av det lilla och en smula liberalare emiratet Qatar, tänkta arrangörer av fotbolls VM om fem år.

Gemensam fiende

Det har funnits en gemensam fiende, de sunnitiska extremisterna i IS. Motståndet mot planerna på ett nytt kalifat har den saudiska regimen och makthavarna i Teheran haft gemensamt. Men både befrielsen av Mosul i Irak och av Raqqa i Syrien har nu inslag av kapplöpning. På marken ställs pjäserna upp för det spel som tar vid när IS har krossats.

Avsikten med dådet i Teheran i tisdags var säkert att ytterligare öka spänningen mellan Saudiarabien och Iran. Kanske är terroristerna på väg att lyckas, delvis med Donald Trumps hjälp. Resultatet kan bli ännu mer våld i en region som redan utsatts för alldeles för mycket lidande.

Det kommer att påverka vår säkerhet också.

Det är också en anledning till varför vi borde bry oss om terrorn i Teheran, Bagdad eller Sanaa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln