Thunberg kan klockan – men världens ledare då?

Klimattoppmöte under stor press

Greta Thunberg har seglat till klimattoppmötet i Madrid från Hampton, Virginia.

En fråga verkar ha varit mer engagerande än någon annan inför FN:s 25:e klimatkonferens. Skulle Greta Thunberg hinna fram i tid på sin segelbåt?

Jodå.

På tisdag morgon väntas klimataktivisten anlända till Madrid. Toppmötet i Spaniens huvudstad drog igång på måndagen.

Greta håller tiden hyfsat. Värre är det med världens ledare.

På COP25 ska de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention förhandla vidare om hur arbetet ska genomföras i praktiken. Hur kan världen bäst samarbeta för att göra störst nytta? Frågan om utsläppshandel ligger på bordet.

Mötet sker i elfte timmen. Halterna av växthusgaser i atmosfären nådde rekordnivåer i fjol.

Planetens dominobrickor

Brådskan handlar mycket om de så kallade “tipping points”, planetens dominobrickor i den globala uppvärmningen. Arktisk havsis som smälter, och som med ett mörkare hav drar till sig mer värme. Brinnande skogar som släpper ifrån sig enorma mängder lagrad koldioxid. Amazonas, som efter bränder och avskogning riskerar att övergå i savann. Tinande permafrost som släpper ut den kraftfulla växthusgasen metan. Det är några av de brytpunkter som en grupp forskare nu varnar för har blivit aktiva, i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Vikten av att kunna samordna, samt bistå de mest utsatta är större än någonsin. De senaste tio åren har 20 miljoner människor årligen tvingats på flykt på grund av naturkatastrofer, visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Äts upp av vatten

8 av 10 av alla som tvingats på flykt under de senaste tio åren bor i Asien. Allra värst drabbas små önationer, som i skrämmande hastighet äts upp av vatten.

– Rika länder måste stötta utvecklingsländer och ta internationellt ansvar för att hjälpa drabbade länder att återuppbygga de skador klimatförändringarna åsamkat, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam Sverige, till Expressen.

Unga demonstranter världen över efterfrågar politiskt mod i klimatpolitiken.

Hela 62 procent av de svenska väljarna anser att politikerna inte agerar som om klimatfrågan är akut, enligt en opinionsundersökning från Novus/SVT.

Intresset för klimatkrisen svalnar längst ut på högerkanten. Nära hälften av SD:s väljare tycker inte att frågan är akut. Det är en ståndpunkt med politiskt eko i samma läger, världen över. USA:s president Donald Trump har formellt inlett processen för att ta USA ur Parisavtalet, vilket skulle träda i kraft efter hans eventuella omval. Vad får det för effekt på överenskommelsen? Det är en annan fråga som ligger på bordet.

Men framför allt måste klimatmötet resultera i mer än ett kraftfullt slag i luften.

Greta Thunberg anländer en dag för sent.

Resten av världen ligger många årtionden efter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.