Underskatta inte väljarna

Kryssfavoriter  Soraya Post (Fi), Marita Ulvskog (S), Isabella Lövin (MP), Anna Maria Corazza Bildt (M) och Marit Paulsen (FP) är alla exempel på att EU-valet verkar handla mer om kandidat än parti.

29 MAJ 2014. EU-VALET.

Att aldrig underskatta fienden är en klassisk lärdom. De mest förnedrande militära nederlagen har alla handlat om hur framgångsrika och väl utrustade trupper möter fiender som de föraktar. Sen åker de på storstryk.

Det gällde för kapten Custer när han mötte Sitting Bull vid Little Big Horn. Det gällde när britterna förlorade mot Zuluarmén – som inte ens hade eldvapen. Det gällde för fransmännen och amerikanerna i Vietnamkriget.

Moderaternas misslyckande

I politiken borde motsvarande lärdom vara att aldrig underskatta väljarna. Att inte möta medborgarnas krav på att bli respekterade kan leda till minst lika förnedrande förluster. Moderaternas genomklappning i EU-valet handlar om det.

I går pågick den sista räkningen av personröster. Detta val verkar ha blivit ett kandidatval, och inte ett partival.

Efter 20 år i EU har väljarna förstått att i EU-parlamentet spelar personliga kvalifikationer stor roll. Det går att uträtta något för den som kan och vill. Det går också att sitta och ta emot en fet lön utan att göra någon nytta.

Personliga meriter

Isabella Lövin var inget känt namn när hon hamnade högst på MP:s lista. Men de som vet det allra minsta om EU:s fiskepolitik vet att hon framgångsrikt drivit sin linje.

Vad gäller Soraya Post (Fi) var inte heller hon välbekant innan valet. Men många ansåg uppenbart att det var en viktig markering att en rom skulle få ta plats i parlamentet.

Moderaten Gunnar Hökmark däremot hade redan i förra valet ett svagt väljarstöd. Inget av förstanamnen fick så få kryss som han. Anna Maria Corazza Bildt (M) som varit profilerad när det gäller matfrågor fick redan 2009 ett starkt stöd. I detta val gick hon fram ännu kraftigare.

Socialdemokraterna hade en mer anonym lista. Det märks när kryssen trillar in. Ulvskog får kryss, men ingen annan verkar komma upp i de fem procent som krävs för att bli personvald. Det är a­nmärkningsvärt. 

Moderaterna försökte mitt i EU-val­rörelsen ”avslöja” att Feministiskt initiativ inte hade någon ekonomisk politik. Syftet var att avskräcka väljarna från att rösta på partiet.

Inte inrikespolitik

Men väljarna verkar ha förstått något som den moderata partiledningen missat. EU-valet är inte inrikespolitik. 

Det är bara att räkna kryssen för att se vad svenska folket tycker. Gunnar Hökmark är kraftigt distanserad av Isabella Lövin, Soraya Post, Marita Ulvskog, A­nna Maria Corazza Bildt, Marit Paulsen och som enda man i toppen Lars Adaktusson.

Det här valet handlande inte bara om feminism. Det handlade också om vem vi tror kan göra nytta i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln