Nu har alla ett ansvar

Publicerad 2012-01-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Ett jämlikt samhälle är den bästa förebyggande insatsen mot kriminalitet”

MALMÖS SAK ÄR VÅR På kort tid har fem personer mördats i Malmö. Nu måste alla krafter inom samhället reagera så att de som försörjer sig på brott inte klarar sig.

I går sköts en man till döds på Kantat­gatan i Malmö. Sedan november i fjol har fem personer – med den ihjälskjutne 15-åringen på nyårsafton inräknad  – skjutits till döds i Malmö.

Fem mord på mindre än två månader, inget av dem uppklarade. Det är ett tungt och nattsvart facit för rikets tredje ­största stad.

Män i fattiga Malmöstadsdelen Södra innerstaden lever i snitt 8,3 år kortare än män i rika grannstadsdelen Västra innerstaden.

Tillsatte en kommission

31,4 procent av alla barn i Malmö lever i fattigdom. I Malmö kan var femte nionde­klassare inte läsa eller skriva ­ordentligt.

I fattigdomens och segregationens spår följer kriminaliteten och våldet. Malmö plågas hårt av våldsbrott, rån och grov organiserad brottslighet.

2010 tillsatte politikerna i Malmö en kommission som ska ta fram förslag och strategier för att bryta segregationen

i Malmö. Först nästa år är man färdiga. ­Deras lösningar brådskar. Ett jämnlikt samhälle är den bästa förebyggande ­insatsen mot kriminalitet.

Svensk forskning visar att unga som växer upp i fattiga områden med fattiga föräldrar lätt imponeras av kriminella vänner. Men det är inte pengarna som ­imponerar. Att få status och erkännande är ofta ett viktigare mål.

Att se till att unga inte hamnar i en ­kriminell livsstil och att se till att brottsoffer får bra stöd så att de själva inte ­hamnar i kriminalitet är en av Malmös stora utmaningar.

Enligt polisen är en orsak till morden de många illegala vapen som finns  i staden. Polisen har tillsammans med Malmöpolitiker flera gånger bett om ­hårdare straff för den som påträffas med illegala vapen.

Justitieminister Beatrice Ask bör ­svara på den vädjan i dag.

Att lova straffrabatt eller särskilt ­omhändertagande vore bra för att vända utvecklingen och få folk att berätta

om vad de sett. Många av dåden i Malmö har varit rena avrättningar på öppen ­gata.

Inte okej med smuggelgods

Tullen bör få riktlinjer att särskilt ­söka efter vapen och Rikskriminalen måste få mer resurser så att fler kan arbeta mot den organiserade brottsligheten. Det måste skapas bättre möjligheter för ­personer som vill hoppa av.

Men ansvaret är inte bara polisens och politikernas. Alla goda krafter i sam­hället måste reagera så att de som försörjer sig på brott inte klarar sig.

Det är inte okej att anlita svartarbetare som hyrs ut av kriminella organisationer, det är inte okej att köpa smuggelgods och göda den organiserade brottslig­heten.

Det är ditt och mitt ansvar att se till att samhället är hårdfört mot kriminalitet och hårdfört mot kriminalitetens ­orsaker.