Sverige för litet för Anders Borg

Mycket pekar mot att Anders Borg i dag presenterar sin sista vårbudget.

I snart åtta år har han huserat på Finans-departe-mentet. Inte sedan den sägenomspunne Gunnar Sträng – som i mer än 20 år härskade över de svenska finanserna – har någon suttit lika länge. Men nu krävs ett under om han ska vara kvar på posten efter valet i höst.

Under Moderaternas Sverigemöte i helgen framträdde Borg som en äkta superstar. Klädd i svart t-shirt och kavaj guidade han de andaktsfulla stämmoombuden genom världshistorien.

Speglade sig i Europa

Redan under förra mandatperioden blev Sverige för litet Anders Borg. Det var i Europa som han speglade sig själv. Under denna mandatperiod verkar även denna kontinent blivit för kringskuren – det framgick tydligt i inledningen av talet på moderatmötet.

Och nu börjar det bli dags för honom att få testa vingarna utanför Sverige.

I talet framgick det att han nu insett att ekonomiska framsteg, ökande välstånd, hållbar miljö och rättvis fördelning hänger samman.

Den elake skulle kanske konstatera att han måste ha kommit på det nyligen. Med tanke på hur allians-regeringens politik har sett ut.

Men att ständigt i internationella sammanhang få förklara varför den svenska välfärdsmodellen ger goda resultat, påverkar antagligen synen på vad som krävs för en hållbar utveckling i både Sverige och världen. 

Uppläxad

När Borgs historia skrivs kommer dagens vårproposition antagligen ses som ett låg-vattenmärke. De senaste månaderna har varit nattsvarta för finansministern.

Han klarade inte debatten om budgetunderskotten med Magdalena Andersson. Regeringen har kovänt i frågan om skatterna. Reinfeldt gav Borg bakläxa om nedskärningen på studie-bidraget.

I stället för att vara den politiska kraft som sätter dag-ordningen i Sverige, ligger regeringen i dag ständigt steget efter Socialdemokraterna.

Gör en Myrdal

Anders Borg ser nu uppenbart nya spännande uppdrag framför sig. Långt bort från svensk inskränkthet. Han kommer precis som Gunnar Myrdal – som tillsammans med sin fru Alva var drivande i svensk politik på 1930-talet – konstatera att ”det lägger sig en ocean mellan oss och alla dess små ambitioner, intriger och dagliga sysslor, som fjättrade alla våra tankar.”

För Gunnar Myrdal gick det bra. Han åkte till USA och skrev klassikern ”An American Dilemma” som blev tongivande för debatten om rasism i USA.

I bästa fall lyckas Anders Borg hitta ett lika stimulerande om-råde att använda sin begåvning på. För nu är hans agenda för svensk inrikespolitik uppenbart tömd.

Följ ämnen i artikeln