Dina fula vanor som ger cancer

Det finns väl ingen som säger ja till cancer.

Cancerfonden vill att vi säger nej till cancer.

I en serie hurtiga reklamfilmer uppmanas vi att säga nej till alkohol, cigaretter, soffan och solariet. Budskapet är tydligt, det är dina fula vanor som gör dig sjuk. Det är ditt fel om du dör.

Men att bli cancersjuk är inget val, det finns väl ingen som säger ja till cancer.

Alla gör fel

Vi gör alla fel till och från. Sover för lite, dricker för mycket, äter en hamburgare för att vi har så bråttom. Det är lätt att känna ångest över allt man inte borde ha gjort.

Det gäller särskilt i dessa tider när välmåendet snarast är regel. Den som räknas ska vara ung, smal, vältränad och frisk. Wellness är normen, som författarna Carl Cederström och André Spicer konstaterade i sin bok Wellnesssyndromet som kom för något år sedan. De varnade för symptom på stark kroppsångest och trenden håller i sig.

Tecken i tiden

Cancerfondens kampanj är bara ännu ett tecken i tiden. Vi ska känna personligt ansvar för liv och död. Det är den ultimata individualismen och den som väljer cancer får skylla sig själv.

I Regeringskansliet prioriteras folkhälsan numera högre än sjukvården. Hälsominister Gabriel Wikström propagerar för en sund livsstil och visst har han delvis rätt. En del sjukdomar går att förebygga, men inte räddar träning det svårt sjuka barnet.

Cancern är sällan rättvis.

Otur eller arv

Den kan orsakas av dålig arbetsmiljö, av asbest och kemikalier. Den kan bero på otur, arv eller dåliga levnadsvillkor. Socialstyrelsen konstaterar att socioekonomin är avgörande både för insjuknande och överlevnad i cancer. Även Malmörapporten konstaterar skillnader i överlevnad mellan fattiga och rika. Ett jämlikt samhället blir sannolikt friskare.

Ändå kommer några alltid att drabbas och kanske dö ifrån oss. Cancern är inget vårdval utan ett bevis på livets absoluta gåtfullhet. Vi vet inte vem som kommer att drabbas och kan inte alltid förklara varför.

Cancerfonden ska stötta den forskning som kan rädda fler liv. Den bör bidra till omsorg om de drabbade, men aldrig döma ut dem.

Det är kan aldrig vara de sjukas fel att de drabbas av cancer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln