Centern är landets mest arbetarfientliga parti

Här måste Magdalena Andersson dra en gräns

IF Metalls strejk på Teslas verkstäder har pågått sedan slutet av oktober. Allt fler fackförbund i Sverige och utomlands genomför sympatiåtgärder.

I tisdags och på natten mot onsdag kom det inga plan från Lufthansa till Arlanda eller Landvetter. Totalt handlade det om ett 30-tal flighter. Markpersonalen på flygplatserna i Berlin, Frankfurt, München och Hamburg strejkade.

Den sortens tidsbegränsade varningsstrejker är vardag i tyska avtalsförhandlingar. Det ställer förstås till det, till exempel för den som hade tänkt flyga.

Om arbetsfred är ett tecken på ordning och reda är det Sverige, inte Tyskland som är modellen.

En annan slutsats

Centerpartiets tidigare partiledarkandidat, Elisabeth Thand Ringqvist, drar dock en annan slutsats. Hon vill förbjuda strejker här hemma.

Fackförbundet SEKO meddelade i onsdags att man i sympati med de strejkande arbetarna på Tesla slutar koppla in ström till företagets nya laddstolpar. Man kommer inte heller att laga Teslas stolpar om de går sönder.

Det fick topplocket att gå för Thand Ringqvist.

– Att ta ut infrastrukturen för att ladda elbilar, det får ju jättestora konsekvenser för både företag och privatpersoner, jämrade hon sig i Dagens Eko.

Vill begränsa

Centerpartiets världsbild är alltså att just den här konflikten visar att sympatiåtgärderna gått för långt och måste begränsas.

I sak är det märkligt. Om det funnits någon konflikt som bevisat behovet av facklig solidaritet är det kanske just den här. Vi pratar inte om ett familjeföretag med någon enstaka anställd. Vi talar om en global koncern som av ideologiska skäl vägrar att ha med facket att göra.

Det är systemhotande, för att låna en populär term från debatten om kriminaliteten.

Ingenting att laga

Dessutom är som sagt svensk arbetsmarknad en av de bäst fungerande i vår omvärld. Det är inget som är trasigt, och det finns ingenting att laga.

Om Elisabeth Thand Ringqvist oroar sig för utbyggnaden av laddstolpar finns det ett mycket bättre sätt. Uppmana Tesla att skriva på ett avtal så försvinner problemen av sig själva.

Ändå borde vi inte vara förvånade. Under Maud Olofsson utvecklades Centern till landets mest fackförenings- och arbetarfientliga parti. Annie Lööf höll fast vid den linjen, och Elisabeth Thand Ringqvist står stadigt förankrad i traditionen.

Att hon lydigt upprepar budskapet från tankesmedjan Timbro är säkert ingen tillfällighet.

Arrogant miljardär

Där vi andra ser organiserat strejkbryteri och en arrogant amerikansk miljardär som tror att pengarna ger honom rätt att skriva sina egna regler ser centerpartisterna något annat. Till exempel att det tillfälligt kan bli någon laddstolpe mindre på sportlovsvägen till Dalafjällen.

Det har förstås ingenting med elbilar att göra. Direktörsfalangen i Centerpartiet ser bara ett tillfälle att trycka dit facket.

Politiskt ointressant

Samtidigt gör de sig själva politiskt ointressanta. Här måste Magdalena Andersson dra en gräns. Partier som försvarar systematiskt strejkbryteri och vill begränsa konflikträtten kan inte vara med och påverka en rödgrön regering. Det går inte.

Och vad Thand Ringqvist än tycker om saken är också alternativet stängt. Att kasta bort ett årtiondes motstånd mot högerextremismen genom att samarbeta med regeringen vore definitivt att sänka Centern.

Att lösa konflikten på Tesla är egentligen enkelt. Företaget behöver bara skriva på ett avtal. Att förstå vilken roll Centerpartiet vill spela i svensk politik är betydligt svårare.