Nu är jordens resurser slut

Resten av året lever vi med en skuld

Uppdaterad 2019-08-06 | Publicerad 2019-07-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En av de dominerade föreställningarna i västvärlden är att ett land inte kan tillåtas att leva över sina ekonomiska tillgångar. Om man gör det kommer en åtstramningspolitik – som nästan alltid har ett socialt pris i form av arbetslöshet och nedskärningar – som ett brev på posten.

När det gäller naturresurserna är hållningen en annan. Att leva över sina tillgångar är i det närmaste en hederssak.

Vi behöver fyra jordklot

I går inträffade Overshoot day enligt organisationen Global Footprint Network. De har räknat fram hur länge resurserna räcker varje år, utifrån en budget för jordens förnybara resurser, och på Overshoot day är resurserna slut. Resten av året lever vi på ekologisk skuld.

För 30 år sedan inföll den här dagen den 15 oktober. För 20 år sedan var det 30 september. Och i år alltså 29 juli.

Naturresurserna förbrukas i allt raskare takt främst på grund av den tilltagande befolkningstillväxten i utvecklingsländerna och den tilltagande konsumtionen i industriländerna. Mänskligheten förbrukar resurser som om det fanns 1,7 jordklot att leva av. I Sverige förbrukar vi ännu mer, vi lever vi som om vi hade hela fyra jordklot till vårt förfogande, enligt Världsnaturfonden WWF.

Överbelastningen av ekosystemen leder till avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt i luften.

Det är ett recept för en katastrof.

Ett nytt ekonomiskt system

För att åtgärda det kräver Världsnaturfonden livsstilsförändringar, men för att det ska fungera måste strukturerna som styr våra beslut i vardagen förändras.

Vi kan förstås avstå kött och flygresor, men för att planeten ska ha en chans att överleva så måste vi genom demokratin omfördela resurser, upprätta nya ägandeformer och omdana ett ekonomiskt system som bygger på konsumtion, exploatering och tillväxt.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.