Trump-effekt enar judar och muslimer

Efter att Donald Trump valts till USA:s näste president har många muslimska kvinnor, av rädsla, övervägt att ta av sig slöjan.

Allt fler muslimska kvinnor i USA överväger att ta av sig slöjan.

–  Som muslimsk kvinna fruktar jag för mitt liv eftersom sjalen gör det uppenbart att jag är muslim och nu när Trump blir president känns det som att det är tillåtet, till och med sanktionerat, att ta ut sin ilska och frustration på mig, säger 21-åriga studenten Basante Yassein i en intervju i Dagens Nyheter.

Hatbrotten mot muslimer i USA ökade med 67 procent förra året, enligt statistik från polismyndigheten FBI. Ökningen är den största sedan 11 september 2001.

Siffrorna är skrämmande och talar sitt tydliga språk: ord leder till handling.

Oroliga för hatretoriken

Men det är inte bara muslimer som vittnar om ökad utsatthet. HBTQ-personer, människor med funktionshinder, svarta och latinamerikaner, är alla oroliga för hatretoriken.

Trumps nyligen utsedda chefsstrateg Steve Bannon står bakom den höger­extrema sajten Breitbart och har anklagats för att vara antisemit. Judar är ­fortfarande den grupp som utsetts mest för religiöst hatbrott i USA. 53 procent av brotten berör antisemitism.

Men allt är inte mörker. I måndags, knappt en vecka efter valet, bildades en unik allians mellan judiska och ­muslimska organisationer i USA. The Muslim-Jewish Advisory Council ­kommer bland annat att utveckla en ­samordnad strategi för att motverka ­antisemitism och islamofobi. I ett pressmeddelande säger en av rådets ord­förande, Stanley Bergman att ”våra två grupper har mycket gemensamt”.

Men stirra dig inte blind …

Det är lätt att stirra sig blind på hatet, men man får inte glömma alla som motverkar det.

Den israeliska dagstidningen Haaretz kallar det gillande för Trump-effekten.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.