Sverige borde lära av ryska lekplatser

En av många fina lekplatser i ryska Gelendzhik vid Svarta havet.

Vi är tusentals svenskar som har besökt Ryssland i sommar. Sveriges oväntade framgångar i Fotbolls-VM har fått många av oss att se olika delar av det som är världens största land.

Själv spenderade jag två veckor i Gelendzhik vid Svarta havet där svenska landslaget hade sitt basläger. Det är en rysk sommarstad med drygt femtio tusen invånare. På ytan påminner den om vilken sydeuropeisk badort som helst: Badstränder, affärsstånd med badleksaker och t-shirts med tryck och avslappnade restauranger där gästerna sitter i shorts och flip-flops.
Men snabbt stod det klart att mycket var annorlunda.

Tabubelagt med kallt dricksvatten för barn

Inte bara på grund av alla krigsmonument och kommunistisk memorabilia som finns kvar i stadsbilden, utanför att något så enkelt som att beställa ett glas vatten kunde vara en utmaning. Knappt någon servitör talade engelska, men det gick ändå att göra sig hyfsat förstådd för att förklara om man ville ha kolsyrat eller inte. När de därefter sa "hot or cold?" började man undra vad det var frågan om. Det är trettio grader varmt ute! Vad tror ni?!

Tydligen är det tabubelagt att dricka kallt vatten till maten i Ryssland, särskilt för barn. De riskerar att bli sjuka då, anses det. Av ansiktsuttrycken att döma är kallt dricksvatten nästan likvärdigt med barnplågeri.

Genomgående omsorg om barnen

Den ryska reaktionen handlar om omsorg om barnen, och den var genomgående i det Ryssland jag upplevde under mina veckor där. I Gelendzhik kantades strandpromenaden av hoppborgar, nöjesfält och den ena enastående lekplatsen efter den andra. Och det såg likadant ut längst den drygt trettio mil långa kustremsan till Sotji.

Lekplatser och stränder fulla med barn överallt.

Det gick knappt att hitta en restaurang utan en lekhörna för barn. På uteserveringar kunde de till och med ha lekstuga, gunga, rutschkana – och i bästa fall en studsmatta!
Det finns orsaker till varför en krigsförande diktatur som Ryssland med låg medellivslängd ombesörjer sina yngsta medborgare. De premierar många barn och föder en kvinna så många som sju får hon en hedersmedalj.

För barnen spelar det ingen roll vad anledningen är. De har fullt upp med att leka med varandra.

Våra lekplatser ligger i lä

Som svensk är det lätt att ha uppfattningen att vi är världens bästa land för barn. Vi har ju vår föräldraförsäkring och barnomsorg! Det är förbjudet med barnaga och regeringen vill göra FN:s barnkonvention till svensk lag.

Men i Sverige känns det ofta som att barn ska ses men helst inte höras. Här är det bara McDonalds och IKEA som verkar ha fattat att föräldrarna bara har det trevligt om barnen har det bra. Våra flygplatser och köpcenter är ofta ett skämt i lekväg jämfört med jämförbara utländska. Och våra lekplatser ligger i lä jämfört med de ryska.
Ryssarna har mycket att lära av Sverige när det kommer till demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Men när det kommer till lekplatser borde svenskar faktiskt åka på studieresa till Ryssland.