Jan Björklund gör inte väljarnas läxa

Just nu lyser flitens lampa på partikanslierna i riksdagen. Folkpartiet har redan svarat på Magdalena Anderssons vårbudget, och de andra partiernas svar kommer de närmaste dagarna.

Motionerna ska vara färdiga senast den 6 maj.

Det kan inte vara så lätt. Det gäller ju att hitta argument mot satsningar som uppenbart måste göras av samhället.

Vem kan till exempel säga till strandsatta pendlare eller industrier som desperat söker ett sätt att transportera sina produkter att regeringen satsar för mycket på järnvägen? Och vem tycker egentligen att det är fel att efter 13 år höja taken i a-kassan, eller ge stöd för att börja bygga bort bostadsbristen?

Björklund rasande

Det är inte det Magdalena Andersson tänker göra som kommer att orsaka bråk. Det är hur hon vill betala som gör Annie Lööf, Ulf Kristersson och Jan Björklund rasande.

Och mer än något annat kommer debatten att handla om arbetsgivaravgiften för unga.

Den 1 augusti ska systemet där arbetsgivarna får rabatter på arbetsgivaravgiften för anställda under 25 år börja avvecklas. Det gäller mycket pengar. Redan de månader som återstår av det här året ger förändringen staten inkomster på nästan fem och en halv miljard kronor.

Nästa år blir det nästan 16 miljarder kronor, och året efter över 18 miljarder.

Ulf Kristersson och Annie Lööf - påhejade av Svenskt Näringsliv - kommer förstås att tala om ett dråpslag mot ungas möjligheter att få jobb. Det säger de nämligen alltid.

Inte många jobb

Problemet är bara att den sänkta arbetsgivaravgiften inte skapat särskilt många jobb, och för de ungdomar som har svårt på arbetsmarknaden har den nästan inte haft någon effekt alls.

Optimistiska siffror talar om 10 000 jobb, för omkring 17 miljarder kronor. Enkel huvudräkning säger att det betyder nästan 2 miljoner kronor om året, för varje jobb.

I budgetpropositionen är Magdalena Andersson lite försiktigare, men årliga miljonbelopp för varje jobb blir det hur man än räknar.

Förklaringen är enkel. Subventionen sprids ut över arbetsgivarna till alla ungdomar, också de som i alla fall skulle ha anställt en 23-åring. Inte speciellt effektivt för staten eller arbetslösa ungdomar, men ett bra system för till exempel ägarna till hamburgerkedjan MAX.

Inte undra på att just de protesterar.

Om oppositionens bästa idé när det gäller ungdomsarbetslöshet är att behålla en gräsligt dyr subvention och ett system som misslyckats har Kristersson, Lööf och Björklund en hel del kvar innan de gjort väljarnas läxa från i höstas.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.