Mejla

Susanna Kierkegaard

Trump kommer undan med allt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: REUTERS X90205
USA:s president Donald Trump.

Donald Trumps ryssvänlighet skapar ramaskri. I måndags höll USA:s president presskonferens med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin, och svarade bland annat på frågor om rysk inblandning i det amerikanska valet 2016.

Trots att den amerikanska underrättelsetjänsten är övertygad om att inblandningen ägt rum, sa Trump att han "inte ser någon anledning till varför det skulle vara så". Efter anklagelser om landsförräderi ändrade han sig dock snabbt. Svaret skulle ha haft dubbla negationer, menar han i efterhand - han ser inte någon anledning till att Ryssland inte skulle ha lagt sig i valet.

Har folkets stöd

Amerikanska folket verkar godta svamlandet och svängningarna. Presidentens stöd ligger kvar på 42 procent, vilket är omkring samma nivå som tidigare. 71 procent av republikanska väljare tyckte att mötet med Putin gick bra. Det verkar som att Trump kan göra lite vad som helst utan att behöva stå till svars inför sina väljare.

"Det perfekta subjektet för totalitarism är varken den övertygade nazisten eller den övertygade kommunisten, utan människor för vilka skillnaden mellan fakta och fiktion, och sant och falskt, inte längre finns." Så skrev filosofen Hannah Arendt i boken Totalitarismens ursprung redan på 50-talet.

Behövs en berättelse

Trumps främsta styrka är hans berättelse. Han säger sig vara motarbetad av falska nyheter och vinklad journalistik. Medier som sågar hans möte med Putin passar perfekt in i berättelsen, och väljarna tror honom.

Samtidigt som Trump trixar med orden, står Sverige inför ett val där desinformation är ett större hot än tidigare. Faktagranskningarna frodas, men missar poängen. Fakta är verkningslös utan en helhetsberättelse.
En antisemit kommer inte att ändra sig för att vi bevisar att Förintelsen ägde rum. Hennes världsbild är så invand att den inte rubbas av ett enskilt påstående.

Trumps popularitet lär oss att fakta måste serveras i ett sammanhang. Sant och falskt betyder nämligen ingenting utan rätt och fel. Bara en bra helhetsberättelse kan få slut på desinformationen.

avSusanna Kierkegaard

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM