Smala, rika barn får mest bidrag

Alla har inte råd att åka på skidsemester.

De allra rikaste ungdomarna får mest statligt idrottsstöd. Ingen annanstans får idrottande ungdomar mer aktivitetsstöd än i Danderyd - kommunen med landets högsta medelinkomst.
Det är TT:s granskning som visar att de ungdomar som fått mest bidrag bor i Danderyd, Vellinge, Täby och Lomma. Några av de rikaste kommunerna i Sverige där vi kan förmoda att ungdomarna också får åka på skidresor och badsemestrar.

Fattiga får minst

Det är Riksidrottsförbundet som delar ut det lokala aktivitetsstödet som ska gynna ungdomsidrotten. Enligt förordningen ska bidragen göra det möjligt för alla människor att utöva idrott, men så fungerar det uppenbarligen inte.
Minst stöd går till fattigare kommuner som Dals–Ed, Ljusnarsberg, Laxå och Storfors. Ljusnarsberg är till exempel en av de kommuner som tagit emot flest flyktingar i Sverige. Fyra av tio elever i Ljusnarsbergs skola är nyanlända och har knappast de resursstarka föräldrar som kan administrera fram idrottsbidrag till barnen. Inte blir det väl så många skidresor heller.

Fattiga är fetare

Fattigare människor blir ofta fetare. Övervikt och ohälsa har blivit en klassfråga och då är det anmärkningsvärt att det svenska statsstödet går till de ungdomar som redan är smala och vältränade. Förekomsten av övervikt och fetma är högre bland barn i mer glesbebyggda områden och bland de som har föräldrar med låg utbildningsnivå, visar en undersökning från Göteborgs universitet.
Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är medveten om orättvisorna och säger att han vill se över idrottsstöden. Det är på tiden, ungdomar i Danderyd kan inte vara de största bidragstagarna. Idrottsstödet måste gå till de som behöver det bäst.