Vanligt folk som drabbas av brott

En av sommarens bilbränder i Malmö.

I Sverige dödas ett barn av en handgranat. Här kan beväpnade män råna ett vadslagningskontor och sedan komma undan i en båt på Mälaren.

Här ökar skjutningarna medan antalet uppklarade brott minskar. Här syns inga trafikpoliser och antalet nykterhetskontroller har nästan halverats.

Polisen kommer inte

I Sverige ringer människor 112 mitt under pågående inbrott, men polisen svarar att de tyvärr inte kan komma.

Nej, poliskrisen handlar inte om inrikesminister Anders Ygeman eller hans stressade polischef Dan Eliasson.

Det är vanligt folk i helt vanliga bostadsområden som drabbas av poliskrisen. Det är de som inte får någon hjälp när bilen blir stulen eller soprummet satts i brand.

Det är givetvis bra att Anders Ygeman nu sätter av över två miljarder för att stärka polisen. Fler poliser ska utbildas och civilanställda ska avlasta poliserna så att de kan bege sig ut på gatorna – där de ska vara.

Pengar till fel saker

Det var ju tänkt att den nya polisorganisationen skulle föra poliserna närmare medborgarna. Men Statskontoret rapporterar i stället om att över hundra sysslolösa före detta polischefer går och drar inne på regionkanslierna. Rikspolischefen Dan Eliasson har inte lyckats sjösätta den nya organisationen. När polismyndigheten nu får ökade resurser är det viktigt att den styrs upp så att pengarna verkligen går till brottsbekämpning och inte till fler dagdrivare.

Förtroendet för polisen har urholkats snabbt. Medborgarna måste återigen kunna lita på att polisen verkligen kommer. Den grova brottsligheten måste bekämpas mer effektivt, ingen ska behöva vara rädd för granateld i sitt vanliga bostadsområde.

Men då räcker det inte med miljarderna, då krävs det också någon som kan fördela resurserna på ett bättre sätt.

Kanske är det två miljarder och en ny polischef som behövs för att rädda polisen.

Följ ämnen i artikeln