Det hjälper inte att sitta och gnälla

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-06-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För mig, och säkert många av mina medsystrar, har politik symboliserats av män i grå kostymer. Överallt har de synts och utgett sig för att vara mina representanter, utan att jag någonsin känt mig särskilt representerad av denna massa. I synnerhet EU har varit en utmärkande symbol för den ojämställdhet som har funnits och finns i politiken.

Världens enda överstatliga folkvalda parlament, EU-parlamentet, består av 73 procent män och 27 procent kvinnor. Det är helt ofattbart att vi ännu i detta årtusende inte har lyckats bättre. Men det hjälper inte att sitta på sin kammare och gnälla.

I dag har vi alla en chans att ändra på de förhållanden som råder. Valet till EU-parlamentet är inte bara viktigt ur den självklara demokratiska synvinkeln – den rösträtt vi har fått ska vi också ta vara på. Valet är också viktigt för jämställdheten. Dels för att det är helt avgörande för kvinnors rättigheter vilken majoritet som styr parlamentet och dels för att vi väljare genom aktiva val kan se till att fler kvinnor kommer in i EU-parlamentet.

I dag kan vi göra något så ovanligt som att skicka en ung tjej till ett parlament dominerat av äldre män. Bland alla svenska partier som ställer upp i EU-parlamentsvalet så finns det bara en enda ung tjej under 30 år med en realistisk chans att komma in. Det är Åsa Westlund, som står på plats nummer sju på socialdemokraternas lista.

Jag tänker kryssa för Åsa. Och det tycker jag att fler ska göra. Vi måste visa att vi menar allvar med jämställdhetsfrågorna och att vi verkligen tror på att kvinnor behövs i politiken.

I Sverige är det olagligt att köpa sex. Ett sådant förslag till EU-parlamentet har väckt proteststormar från alla de män som ser sin frihet att utnyttja människor begränsad. Den högermajoritet som i dag styr EU-parlamentet vill i stället legalisera bordeller och underlätta ”frivillig prostitution”. Så ser verkligheten ut om högern och männen får fortsätta styra, och om vi inte ser till att rösta in en tjej som mest av allt brinner för jämställdheten.

En annan fråga som Åsa Westlund kämpar emot är handeln med kvinnor och barn. Varje år förs en halv miljon kvinnor och barn in i EU för att utnyttjas som prostituerade och inom sexindustrin. Denna handel omsätter årligen 50 miljarder kronor världen över och är den snabbast växande formen av gränsöverskridande brottslighet. Därför måste polis och åklagare inom EU förstärka samarbetet genom lagstiftning och ökade ekonomiska resurser.

Åsa är ung, ivrig och socialdemokratins framtid. Och jag tror att hon kan ge Europa några knuffar och styra utvecklingen i rätt riktning. Många forskningsrapporter visar nämligen att politikens innehåll de facto påverkas och förändras när fler kvinnor deltar. Med fler kvinnor i EU-parlamentet kommer alltså jämställdhetspolitiken att hamna högre upp på agendan och vi tar steget mot ett mer jämställt Europa. Det vill jag bidra till.

Vill vi kvinnor verkligen ha inflytande måste vi också gå och rösta. Och rösta på en kvinna. För vi ska finnas där makten finns. Bara så kan vi se till att verkligheten förändras, att samhällets attityd, löner och arbetsmarknad blir jämställda.

Jag vill se det hända. Jag vill se att kvinnohandeln försvinner. Jag vill se ett annat Europa, där kvinnor får vara med och bestämma. Jag tänker dra mitt strå till stacken och därför tvekar jag inte att gå till vallokalen i dag.

Åsa Westlund är mitt val, för jag tror på hennes paroll: Ett annat Europa är möjligt.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln