Lyssnar Östros på Europafackets kritik?

Europafackets ordförande dundrar som en forntida Tor. Inget har retat upp facket lika mycket på senare år som EU:s tjänstedirektiv, ryter John Monks. Texten måste skrivas om från början, annars säger facket blankt nej.

I mars demonstrerade 80 000 på Bryssels gator. En ny marsch planeras till början av nästa år, när EU-parlamentet ska rösta om förslaget.

Utskottet för den inre marknaden vill undanta arbetsrätten från direktivet och göra vissa andra ändringar. Det räcker inte, menar Europafacket. Länderna kan fortfarande inte kräva att ett utländskt bolag har en representant som kan ställas till svars. Ursprungslandsprincipen finns kvar. Den innebär att företag bara behöver följa reglerna i sina hemländer.

– Det öppnar dörren till alla sorters hänsynslöst uppförande, säger John Monks.

Vid sin sida har han ledarna för estniska och polska fackföreningar. Det är orimligt att estniska arbetare i Finland ska tjäna mindre än finska anställda, säger Harri Taliga från EAKL, estniska LO.

Janusz Sniadek bekräftar att polska Solidaritet är på samma linje som Europafacket.

– Vi är emot ursprungslandsprincipen. Dåliga arbetsvillkor måste förbättras till de högre nivåerna i andra länder, inte tvärtom.

Samma sak måste gälla på andra områden, menar Janusz Sniadek. Konsumentskyddet måste bli bättre i hela EU, innan företagen ska slippa följa nationella regler. Europafacket är djupt missnöjt med läget i EU-parlamentet. Näringsminister Thomas Östros välkomnade omröstningen i inre marknads-utskottet. Hur går det ihop?

Delvis är det en skillnad mellan polemiska påtryckare och pragmatiska förhandlare. Thomas Östros har lyckats bra med att förändra tjänstedirektivets regler för arbetsmarknaden. Socialdemokraten Jan Andersson har drivit på i EU-parlamentet. Resultatet hittills är betydligt bättre än kommissionens förslag.

Priset har varit att Sverige legat lågt i andra frågor, åtminstone i ministerrådet. Fortfarande vet ingen vilka effekter ursprungslandsprincipen får på svenska miljölagar och konsumentskydd, eller för kvalitetskrav på transporter, energitjänster och social omsorg.

Effekterna blir tydliga först när direktivet träder i kraft. Om ursprungslandsprincipen är kvar kan det med Janusz Sniadeks ord bli ett ”legalt kaos”.

Den märkliga effekten av regeringens taktik blir att Europafacket i januari eller februari kommer att demonstrera mot en text som socialdemokraten Thomas Östros är rätt nöjd med.

Därmed blir den grundläggande konflikten mindre tydlig. Förhandlingarna om tjänstedirektivet är en klassisk strid mellan höger och vänster.

Folkpartiets Cecilia Malmström är en av dem som hånat fackets oro för tjänstedirektivet. Hon jublade efter inre marknads-utskottets omröstning.

Tjänstemarknaden kommer att vara ett hett ämne i nästa års valrörelse. Socialdemokratins argumentation blir enklare om regeringen lyssnar på Europafacket och säger nej till ursprungslandsprincipen.

Följ ämnen i artikeln