Sjukvårdsskandalen kan kosta människoliv

Varje år dör 500 patienter i onödan på våra sjukhus. Lösningen? Den svenska operationssjukvården måste centraliseras.

Detta var slutsatsen i den statliga utredningen som i november 2015 överlämnades till regeringen. Enligt utredningen träffar läkarna på de mindre sjukhusen för få patienter för att få den erfarenhet som behövs för att ge bästa möjliga behandling. Hundratals människoliv skulle kunna räddas om den högspecialiserade vården sköttes på landets stora sjukhus.

En enig riksdag tyckte det där lät jättebra och i mars beslutade man att vården ska centraliseras och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att snabba på det hela. Nu förändras svensk sjukvård i grunden.

SVT:s Dokument inifrån har nu granskat siffrorna i utredningen och visat att underlaget för beräkningarna av antalet liv som kan räddas i högsta grad är tveksamt. Döda räknades med flera gånger. Personer i livets slutskede räknades med. Människor som inte ens var sjuka utan skulle föda barn var medräknade.

Och nu varnar kirurger för att centraliseringen redan skapar långa köer till canceroperationer.

I går kunde Dagens Nyheter avslöja att det famösa konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, agerat inofficiell rådgivare åt centraliseringsutredningen och under hela arbetet med utredningen varit behjälpliga med underlag. Men det har hela tiden mörkats.

– BCG är inte ett vetenskapligt institut utan ett affärsbolag, dundrar professor emeritus i kirurgi Ulf Haglund.

– De har inte bidragit med någonting positivt till svensk sjukvård, menar kirurgiprofessor Ulf Gunnarsson.

Dagens Nyheter har tidigare berättat att konsultbolaget varit drivande i att omorganisera Nya Karolinska sjukhuset enligt den ovetenskapliga modellen värdebaserad vård. Under 2017 fakturerade konsultbolaget dessutom sjukhuset 28 miljoner kronor, inklusive moms. Vad sjukhuset exakt fått för pengarna vet ingen. Sedan 2011 har bolaget fakturerat sjukhuset över en kvarts miljard kronor.

Att våra politiker satt i gång en revolution i vården baserat på en undermålig utredning är en skandal.

Men centraliseringshaveriet är också ett illavarslande tecken på att politiker lämnat över ansvaret för vården till konsulter och privata bolagen med dunkla intressen.

Priset för det betalas ytterst av patienter och vådpersonal.