På Grands veranda skålar det fina folket

Vem har sagt att det ska vara rättvis?

Publicerad 2019-12-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är fredag och nästan jul.

I riksdagen arbetar ledamöterna sin sista dag före ledigheten. I Rosenbad släcker man ner och låser dörren. Jullovet blir extra långt i år.

Annat är det för oss som jobbar på tidningar, sjukhus och polisstationer. Vi får jobba mest hela tiden, men vem har sagt att det ska vara rättvist? Det vet väl alla att de välavlönade tjänar allt mer medan andra halkar efter. Det är klart att riksdagsledamöter och regeringstjänstemän ska ha några veckor ledigt, ”because they are worth it”. Den långa ledigheten följer med den höga lönen.

Jag gick in på NK häromdagen, inte för att jag brukar gå dit, jag bara hamnade där och vände på några prislappar. Fattar ni hur dyrt det är. Ändå såg jag människor ila förbi på bästa arbetstid med famnarna fulla av NK-klappar.
Sverige är inte i balans.

Hela det här året har varit upp och ner. Den röd-gröna regeringen har sänkt skatten för de rika medan lågavlönade, sjuka och arbetslösa har fått det sämre.

På väg till mitt nya arbetsrum passerar jag Grand Hôtel, familjen Wallenbergs anrika lyxhotell. På den julpyntade verandan sitter människor och äter julbord mitt på blanka eftermiddagen. Ett kuvert kostar 845 kronor och sedan tillkommer öl och kanske snaps. De höjer i alla fall glasen där inne och ler mot varandra. Skål alla fina människor!


Personalen på Nya Karolinska i Stockholm fick inget julbord alls, i stället varslades 600 anställda om uppsägning. Efter många år av privatiseringsvansinne står sjukvården i Stockholm på ruinens brant och i region efter region aviserar man nu sparpaket. I riksdagen står socialminister Lena Hallengren strax före jul och säger att vi inte ska uppsöka akutsjukhusen. Vi ska gå till primärvården i stället. Eller ringa Vårdguiden.

Och det är klart att för den som inte haft råd att köpa en privat sjukförsäkring återstår snart bara 1177 och kanske en Alvedon om de inte är slut på det privatiserade apoteket.

Vården är inte rättvis längre, välutbildade cancerpatienter räddas till livet medan lågutbildade dör.

Patienternas bostadsort och status avgör vård och behandling.


Vi som skulle få sjukvård på lika villkor för alla, som Olof Palme lovade året innan han dog. Hans socialministrar hette Sten Andersson och Gertrud Sigurdsen, starka personer som kunde värna vården och utmana finansministern.

På den tiden byggde regeringen på balans och maktdelning mellan finanserna och välfärden.

I dag har finansministern tagit över. När Magdalena Andersson säger nej blir det inga pengar till vård, skola eller omsorg och ingen annan minister har mandat att sätta emot. Regeringen är helt enkelt i obalans.

Från mitt författarrum ser jag Nybroviken och på andra sidan ligger Strandvägen, Sveriges exklusivaste adress. I augusti såldes där en våning på 279 kvadratmeter för sextio miljoner kronor. De rika drar ifrån, priserna på bostadsrätter ökar och när regeringen inför marknadshyror finns det snart ingen stans en fattig kan bo.

Bostadsbristen drabbar unga, fattiga och nyanlända. Vi skulle behöva ett helt nytt miljonprogram där folk skulle ha råd att bo, men bostadsmarknaden är inte i balans.


Om jag nu hade råd skulle jag aldrig bosätta mig på Strandvägen. Där är för mycket trafik. Rika människors stora suvar spyr ut avgaser i en evig kö mot övre Östermalm. Allt fler kör suv trots att de stora bilarna förstör klimatet. Mellan 2010 och 2018 ökade de totala utsläppen från suvar mer än från tung industri, rapporterar Internationella energirådet, IEA.

Hela världen verkar vara i obalans.

Vi får hoppas att den långa ledigheten får våra makthavare att besinna sig. Vi begär inga storverk, bara en värld i lite bättre balans.