Kristersson borde ta varning av Chile

Presidenten tvingas be om ursäkt

Det började med studentprotester mot höjda avgifter i tunnelbanan. Gnistan tände ett våldsamt bål, och ledde till jättelika demonstrationer mot ojämlikheten i Chile.

I landet har privatiseringen slagit fullt ut, det innebär höga levnadskostnader och ett samhälle anpassat för de rikaste. Skola, sjukvård, bostäder – marknaden styr. Skatterna är lägst i hela OECD, och pensionerna är mycket låga.

När protesterna först bröt ut gick president Sebastián Piñera ut och åt på finkrog. Det sågs som en skymf, för alla de som måste skuldsätta sig bara för att klara vardagen. Han är politikern, affärsmannen och miljardären som i kampanjer gått mot mitten, men gjort en tydlig högergir i politiken.

”Jag ber om förlåtelse”

Protesterna, som engagerat människor i alla åldrar, har mötts med brutalt våld från säkerhetsstyrkorna. Militären har satts in. Minst 15 personer har dödats, hundratals har skadats.

Människorättsorganisationer slår larm om användningen av tortyr.

I ett försök att blidka demonstranterna går nu presidenten ut i ett tv-sänt tal och ber om ursäkt.

– Det är sant att problemen ackumulerats i flera decennier och att olika regeringar inte erkänt situationens omfattning. Jag erkänner och ber om förlåtelse för denna kortsiktighet, säger Sebastián Piñera.

Anpassat för de rikaste

I Sverige pratar vi just nu mycket om ökande klyftor. Om vad som händer med ett samhälle som anpassas för de rikaste, och smular sönder välfärden.

SVT Agendas uträkning visar att Ulf Kristersson, som tjänar 176 000 kronor i månaden, får 10 500 kronor mer i plånboken varje månad med Moderaternas skattepolitik. En person som tjänar drygt 30 000 kronor i månaden får med M-fördelningen knappt 300 kronor mer. Inkomstklyftorna skulle bli en avgrund. Med det rör inte moderatledaren.

”Jag är inte så bekymrad över inkomstklyftorna så länge de kan förändras”, säger han till SVT.

Men i Chile har samma tankesätt cementerat människor i fattigdom, i ett system anpassat för de rikaste.

Då krävs bara en gnista för att tända bålet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.