Romano Prodi klär av EMU-pakten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Av barn och dårar får man höra sanningen, heter det. Romano Prodi tycks göra talesättet till politisk strategi, trots 63 levnadsår och professorstitel. När EU-kommissionens ordförande förra veckan sa att stabilitetspakten i EMU är ”dum” och ”stel” hade det samma effekt som när barnet i H C Andersens saga konstaterar att kejsaren är naken.

Stabilitetspakten håller på att falla samman. Portugal bryter redan mot kravet på högst 3 procent budgetunderskott. Det kan EU leva med. Minussiffrorna i Tyskland, Frankrike och Italien är värre. Det tyska underskottet kan bli 3,7 procent i år, enligt kommissionens beräkningar.

Prodis uttalanden i Le Monde och måndagens framträdande i Europaparlamentet kan vara nådastöten.

Stabilitetspakten kom till för att länderna inte ska slarva med statsfinanserna och äventyra den gemensamma valutan. Till en början gick det bra. Det blev ingen förtroendekris när mark och franc växlades till euromynt och sedlar. Nu är alltfler kritiska till paktens stelbenta krav.

Det är inte konstigt att högerregeringar som vill sänka skatterna klagar. Silvio Berlusconi och Jacques Chirac har ställt ut löften till väljarna som de tänker infria trots att underskotten växer. Men kritiken kommer också från många akademiker. ”Pakten är felkonstruerad”, skriver exempelvis Jean-Paul Fitoussi och Jérôme Creel i en ny skrift från Centre for European reform, ”How to reform the European central bank”. Dagens krav innebär att de offentliga investeringarna får stryka på foten när ekonomin går dåligt och regeringarna måste spara, hävdar de två franska ekonomerna. Därmed blir kriserna ännu värre.

I september försökte EU-kommissionen få proteststormen att bedarra. Tolkningen av pakten bör ta större hänsyn till konjunkturen, hette det. Men omsvängningen kom för sent. De stora länderna tvingade Brysselpolitikerna till en panikreträtt. Romano Prodi kuppade igenom mildare krav på Frankrike när kommissionen möttes i Strasbourg den 24 september.

– Frågan stod inte ens på dagordningen, klagar en centralt placerad person i kommissionen.

Förra veckan vann den nye tyska näringsministern Wolfgang Clement en budgetstrid med finansminister Hans Eichel. Tyskland ger större utrymme för stimulans av ekonomin, trots underskottet. Beslutet mjukar upp det tyska motståndet mot förändringar av stabilitetspakten.

Finansminister Bosse Ringholm framstår därmed som den siste ståndaktige tennsoldaten, i givakt till paktens försvar. Det är behjärtansvärt att hålla emot när Chirac och Berlusconi slarvar. Men den svenska regeringen mister sin chans att påverka genom att inte föreslå några reformer alls.

Bosse Ringholm

och biträdande finansminister Gunnar Lund borde närma sig den brittiska linjen. Slå vakt om kravet på låg statsskuld. Men gör det möjligt att dra av investeringar från underskotten, och anpassa paktens krav till en hel konjunkturcykel.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln