Tokhögerns abortkamp är fullfjädrat rättshaveri

Ideologiskt motiverad kamp om kvinnors kroppar

Ellinor Grimmark är 38 år gammal och vill arbeta som barnmorska. Men hon vägrar utföra aborter, eftersom hon tycker sig läst i Bibeln att det är fel.

I dag inleddes en rättegång i Jönköpings tingsrätt där Grimmark stämt landstinget när hon inte fått anställning som just barnmorska på tre av länets sjukhus i fjol.

Nu vill hon ha skadestånd och diskrimineringsersättning på 140 000 kronor.

Ett annat liknande fall pågår i Södermanland där barnmorskan Linda Steen nyligen stämt landstinget efter att ha nekats jobb på lasaretten i Nyköping och Eskilstuna. Orsaken var att hon, precis som Grimmark, inte vill utföra aborter.

De kallar det "samvetsfrihet".

Vägrar ge vård

I Europakonventionen slår man fast att "var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet". Det där har abortmotståndare tolkat som att vårdpersonalens religiösa övertygelse eller personliga moral ska få styra över svensk vård.

Inspirationen är hämtad från europeiska länder där olika sorters samvetsklausuler inom vården är inskrivna i lagen. Det har fått effekt. I Italien, till exempel, vägrar 7 av 10 gynekologer att utföra aborter med hänvisning till sin "samvetsfrihet". Vårdvägran kan vi förstås också kalla det.

I centrum för rättsprocesserna mot de två svenska landstingen står juristen Ruth Nordström som tagit på sig att vara Steens och Grimmarks ombud.

Nordström är inte vilken jurist som helst. Hon är vd för anti-abortorganisationen Provita - som ofta samverkar med den högerkristna Alliance Defending Freedom - och är ansvarig utgivare tidningen Liv & Rätt som kampanjar mot aborter och gayrättigheter. Nordström är också aktiv i sekten Livets ord och var fram till nyligen ledamot i antiabortorganisationen Ja till livet.

Det är en ideologiskt motiverad kamp som nu förs i våra rättssalar och ytterst handlar det om kvinnors hälsa och rätten till den egna kroppen.

Vill förmå kvinnor "tänka till"

I en tv-intervju med Aftonbladet har Grimmark sagt att vi inte ”ska göra det så väldigt enkelt att genomföra en abort i Sverige” och att många ”skulle tänka till och göra på annat sätt” om de fick chansen.

Som skribenten Kristina Lindquist skrivit i Dagens Nyheter: "Kan det sägas tydligare? Syftet är att obstruera. Barnmorskor som inte respekterar aborträtten ska på eget bevåg kunna förmå kvinnor att tänka till."

Låt oss vara tydliga nu. Ingen har tvingat en barnmorska eller en läkare att bli just barnmorska eller läkare, och vi kan inte ha ett sjukvårdssystem där personal av privatmoraliska skäl nekar ­patienter vård.

Ska vårdpersonal som är emot blodtransfusioner kunna neka sådant vid akuta operationer? Ska de kunna vägra ett lesbiskt par assisterad befruktning?

I mötet med läkare och sköterskor ska ingen behöva vara orolig för att man kränks eller att man blir bortvald som patient, vad än några ideologiskt motiverade rättshaverister tycker.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln