Jubileum med förhinder

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ferdinand Lassalle dog i en kärleksduell 1864. Den radikale advokaten från Breslau lyckades bättre med grundandet av Allmänna Tyska Arbetarföreningen året innan. I morgon firar den tyska socialdemokratin, SPD, sin 140-årsdag.

Redan i kväll ska socialdemokratiska ledare från hela Europa, öst och väst, diskutera kontinentens globala roll och förhållandet till USA. De möts i ett Berlin där bara spillror av muren finns kvar, medan minnet av Willy Brandts avspänningspolitik fortfarande är starkt.

Vänsterdominansen i EU har brutits av Chirac, Berlusconi och Aznar. Men även högervinden har mojnat. Senast var det de belgiska socialisterna som triumferade i söndagens val.

Gerhard Schröder lär ändå inte få tid att gotta sig i minnena och framgångarna. Trots morgondagens högtidliga firande i klassicistiska arenan Berliner Tempodrom och öppet hus i partihögkvarteret Willy-Brandt-Haus.

Partiordföranden får i stället tuffa frågor om reformprogrammet Agenda 2010. Förslagen om sämre ersättning till de arbetslösa och försvagad arbetsrätt möter jubel från nationalekonomer men skarpa protester från facket och partivänstern.

Agenda 2010 innehåller också satsningar på livslångt lärande och forskning. Men det kommer i skymundan av inbördeskriget i SPD och de usla opinionssiffrorna.

Efter att ha hotat avgå tycks Gerhard Schröder få igenom sina förslag på den extra partidagen 1 juni. Partistyrelsen sydde ihop en kompromiss i måndags, med fler åtgärder mot långtidsarbetslösheten. Kritikerna från östra Tyskland blidkas med nya investeringsstöd. Ändå röstade fem av partistyrelsens 40 medlemmar nej, och i riksdagsgruppen fortsätter protesterna.

– Allting har gjorts mer precist men innehållet har inte ändrats, sa Gerhard Schröder till Financial Times, angelägen om marknadens förtroende men skadskjuten efter bråket.

Det är långt från euforin efter valsegern 1998. Då presenterade regeringskoalitionen ett ambitiöst program för fler jobb, social rättvisa och en bättre miljö. Politiken blev grönare, men löftet om högst 4 miljoner arbetslösa sprack.

På den extra partidagen kommer realpolitiken att stå i centrum. Men i SPD finns också en livaktig idédebatt. Det syns i partiideologen Thomas Meyers bok ”Soziale Demokratie und Globalisierung”, som skisserar en europeisk politik för global rättvisa. Det märks i de tänkvärda inläggen i debattmagasinet Berliner Republik. Där efterlyser Christian Linder och Philipp Steinberg en tydligare vänsterdimension i arbetet med EU:s kommande konstitution. Social rättvisa får inte vara underordnad den inre marknaden, kräver de.

Det påminner om Olof Palmes brev till Willy Brandt 1973, återgivet i boken ”Brandt, Kreisky, Palme”:

”Vi vågar se fram emot en period av avspänning och säkerhet i Europa, den stora handelspolitiska frågan har för Västeuropas del lösts ... Det gäller då att skapa en europeisk löntagarpolitik som kan ge också ett vidare socialt innehåll åt framstegen”

Hur den politiken ska se ut i ett EU med 25 medlemsländer är en avgörande fråga för dagens europeiska socialdemokrati.

Mats Ensgström

Följ ämnen i artikeln